main logo
2190

Iurie Ciocan: Parcursul european al Moldovei depinde de alegerile din 9 iunie

În cadrul unui interviu, președintele organizației PSD România în Moldova, Iurie Ciocan, a vorbit despre alegerile din România, care vor avea loc pe data de 9 iunie 2024, și importanța lor pentru românii din Republica Moldova.

Ciocan: Parcursul european al Moldovei depinde de alegerile din 9 iunieIurie Ciocan/Foto: Realitatea.md

Potrivit lui Iurie Ciocan, orice alegeri sunt importante, deoarece reprezintă o ocazie pentru cetățeni de a-și manifesta în mod direct suveranitatea și de a reorganiza puterea astfel încât ea să fie una reprezentativă și să corespundă întocmai tabloului social-politic din societate. El subliniază că acesta este „cel mai important examen pentru clasa politică”, atunci când cetățenii preiau puterea în mâinile lor, transmite Știri.md cu referire la ziua.md.

Președintele organizației PSD România în Moldova susține că alegerile din 9 iunie sunt cu atât mai mult importante, deoarece au un efect dublu - de a reorganiza administrația la nivelul puterii locale, dar și la nivelul întregii Uniuni Europene, în cadrul scrutinului europarlamentar. 

„Și dacă la alegerile locale pot participa doar cetățenii aflați pe teritoriul României, cele europarlamentare îi vizează pe toți, indiferent unde se află, inclusiv pe cetățenii români din Republica Moldova”, susține oficialul român. 

Totodată, el menționează că este important ca alegătorii din Moldova, care dețin cetățenia română, să meargă la vot, fiindcă de rezultatul lor va depinde nu doar soarta României, ci și a Republicii Moldova.

„Noi putem influența direct jocurile de putere la nivelul Uniunii Europene, de aceea, este extrem de important să fim atenți pe cine trimitem să ne reprezinte acolo. De modul în care va arăta Parlamentul de la Bruxelles, după alegerile din 9 iunie, va depinde inclusiv parcursul european al Republicii Moldova, de aceea, este vital să trimitem încolo oameni bine intenționați și capabili să influențeze lucrurile. (...)”, a afirmat Iurie Ciocan.

În acest context, oficialul român îi îndeamnă pe toți cetățenii să urmărească atent ceea ce se întâmplă, să se informeze din surse sigure, să analizeze atent programele politice ale candidaților și, cel mai important, să participe la alegeri și să-și exprime conștient voința politică.

De asemenea, acesta a menționat că la ultimele alegeri din România, de acum patru ani, în Republica Moldova au ieșit la vot 37.000 de alegători în cele 30 de secții de votare deschise.

„Dacă raportăm această prezență la numărul total de cetățeni români care locuiesc între Prut și Nistru, este un număr infim, de care ar trebui să ne fie rușine. De aceea, mobilizarea este cuvântul cheie astăzi, pentru că doar printr-o prezență masivă la urnele de vot vom putea arăta Bucureștiului și întregii Europe că noi, românii din Republica Moldova, contăm și avem un cuvânt de spus”, a adăugat el.

Iurie Ciocan susține că România este pentru Moldova de departe cel mai mare partener comercial, fiindcă majoritatea exporturilor moldovenești ajung peste Prut. El subliniază că România este cea care ne asigură securitatea energetică, care ne apără și ne promovează interesele la nivel internațional, inclusiv de la marea tribună a Parlamentului European, și este principalul nostru garant de securitate.

Citiți întregul interviu aici.

Știri.md amintește că Ministerul de Externe de la București a anunțat că va deschide în Republica Moldova 52 de secții de votare pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Este un număr mai mare față de europarlamentarele din 2019, când au fost deschise 36 de secții de votare.

Lista secțiilor de vot a fost prezentată de secretarul român de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, pe pagina sa de Facebook.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării