main logo
963

Israelul: E neclar dacă Ambasada Moldovei va fi mutată la Ierusalim

Ministerul de externe israelian este nesigur dacă guvernul Filip poate decide mutarea ambasadei.

Israelul: E neclar dacă Ambasada Moldovei va fi mutată la IerusalimFoto: colaj Știri.md

Premierul Maia Sandu a criticat drept „ofensă la adresa Statelor Unite” decizia de marți a guvernului prezidat de Pavel de a muta ambasada R.Moldova din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, urmând astfel exemplul administrației americane, transmite Știri.md cu referire la Europalibera.org.

Şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), premier al majorităţii parlamentare „Această decizie denotă disperare, este o ofensă la adresa SUA. Atunci când un guvern expirat care nu mai are putere legitimă, se apucă să ia asemenea decizii...” a declarat între altele, marţi seară, Maia Sandu. 

Miercuri, un purtător de cuvânt al ministerului de externe israelian a declarat, citat de agenția DPA, că este neclar dacă decizia de mutare este în vigoare, pe fondul actualei crize constituţionale de la Chişinău.

Un purtător de cuvânt al MAE israelian a refuzat să comenteze pe acest subiect, limitându-se doar la a lua notă că este neclar dacă guvernul are autoritatea de a pune în practică decizia în lumina viitoarelor alegeri anticipate. 

n înalt reprezentant al Organizației pentru Eliberarea Palestinei a condamnat pe de altă parte decizia guvernului democrat, condus de Pavel Filip și a cerut Uniunii Europene să nu dezgheța sprijinul financiar pentru R.Moldova atîta timp cât aceasta nu adoptă aceeași poziție cu Bruxelles-ul în problema conflictului israelo-palestiniana. 

Până acum, nici o țară din Uniunea Europeană nu și-a mutat ambasada la Ierusalim, insă unele, cum ar fi România, discută această posibilitate.

Marți, Pavel Filip și-a argumentat decizia despre mutarea ambasadei, la fel ca cea de a reconfirmat vânzarea terenului fostului Stadion Republican ca Statele Unite să-și construiască acolo o nouă ambasadă la Chișinău: „Am fost în situația să aprobăm de urgență aceste proiecte având în vedere [...] ultimele evoluții politice prin care unul dintre partidele care au încercat să le blocheze permanent încearcă să preia în mod ilegal puterea”, a declarat Pavel Filip, într-un aparent efort de a câștiga simpatia Statelor Unite. Guvernul Filip a mai aprobat tranzacția și anul trecut, iar Parlamentul precedent a aprobat o lege specială, care însă a fost respinsă de președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM.

Cât privește mutarea ambasadei la Ierusalim, urmând exemplul Statelor Unite, discuțiile între guvernul moldovean și cel israelian s-au intensificat vara trecută, după ce în mai, la Ierusalim fusese inaugurată ambasada americană. 

În iulie însă, Ministerul de externe de la Chisinau declara Europei Libere că Republica Moldova cunoaște dorința Israelului ca ambasadele străine din Tel Aviv să se mute în Ierusalim, dar că Chișinăul nu a luat nicio decizie în această privință. 

„Partea moldovenească a luat act de poziția diplomației israeliene, care promovează la toate nivelele subiectul relocării sediilor ambasadelor de la Tel-Aviv la Ierusalim. În acest moment (…) nu există nici o decizie luată de statul moldovean”, se spune în răspunsul Ministerului Afacrilor Externe și Integrării Europene.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării