main logo
8484

Ion Chicu, înaintat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova

Şeful statului, Igor Dodon, a anunțat astăzi că l-a desemnat pe consilierul prezidenţial Ion Chicu drept candidat pentru funcţia de premier.

Ion Chicu, înaintat la funcția de prim-ministru al Republicii MoldovaFoto: știri.md

În cadrul unui briefing, șeful statului a citit ordinul privind demisia Guvernului Sandu și cel de înaintare a candidaturii lui Ion Chicu la funcția de prim-ministru, transmite Știri.md.

"Am decis să înaintez Parlamentului propunerea mea pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Menționez că înainte de briefing am semnat decretul privind desemnarea candidatului, domnului Ion Chicu, pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. 

Candidatura pe care o înaintez pentru funcția de prim-ministru este una acceptabilă pentru toți deputații din Parlament, este un profesionist de carieră și un om cu o experiență bogată în politici economice și sociale, capabil să asigure o viață mai bună pentru cetățeni.

În mod special, am optat pentru un asemenea profesionist pentru a spori șansele acestuia și a guvernului propus să obțină majoritatea voturilor deputaților și să demareze cît mai urgent activitatea.

Conform legislației, domnul Ion Chicu are la dispoziție 15 zile pentru a-și prezenta echipa și programul, dar îl încurajez să facă acest lucru într-un termen cît mai restrîns.

În cazul în care prim-ministru propus de mine nu va acumula majoritatea voturilor, cel mai probabil, se va ajunge la alegeri anticipate, iar cei care au provocat această criză și o mențin în continuare, urmează să răspundă în fața cetățenilor pentru banii care vor fi cheltuiți, dar și pentru haosul pe care l-au generat în țară.", a declarat Igor Dodon.

Ion Chicu este consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al preşedintelui Republicii Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul.

El a fost ministru al Finanțelor în Guvernul Filip.

Știri.md amintește că fracțiunea PSRM trece în regimul de formare a unui nou Guvern tehnocrat.

În urma discuțiilor, fracțiunea Blocului ACUM a insistat pe revenirea Maiei Sandu în fruntea Executivului, cu aceeași componență a cabinetului de miniștri. 

Deputații Partidului Șor au anunțat că preferă alegeri anticipate și nu vor susține un eventual Guvern minoritar

Asta în timp ce PD s-a arătat dispus să discute susținerea unui eventual Guvern minoritar, dar fără a crea o coaliție de guvernare cu PSRM.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării