main logo
1712

Ion Chicu explică cum a apărut datoria curentă pentru gaze

Datoria curentă pentru gaze, de 74 de milioane de dolari, s-a format pentru că Andrei Spînu a acceptat la Moscova plata în avans pentru gaze.

Ion Chicu explică cum a apărut datoria curentă pentru gazeFoto: știri.md

Potrivit ex-premierului, în octombrie s-au acumulat aproximativ 34-37 de milioane de dolari, la un consum de până la 55 de milioane de metri cubi. Aceasta pentru că Spînu a acceptat la Moscova nu doar plățile curente, dar și achitarea în avans pentru gazul livrat, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

"Anume de aici apar și celelalte circa 33-37 de milioane de dolari, pe care trebuie să le achităm rușilor către 22 noiembrie, pentru livrările în prima jumătate a lunii. De fapt, este o plată anticipată, pentru că Moldovagaz va primi de la consumatori plata pentru gazul livrat în noiembrie tocmai luna viitoare. 

Dacă va mai primi ceva, că nu-mi imaginez cum oamenii vor plăti un tarif de 2,4 ori mai mare... Deci, la un preț de 3 ori mai mare al gazului, mai trebuie și să-l plătim anticipat...", a scris Ion Chicu. 

Drept urmare a acestui "triumf" al lui Spînu la Moscova, pentru a nu lăsa țara fără gaze, a fost necesar de luat iar bani din buget. "Acești bani ar fi suficienți pentru a oferi câte un ajutor bănesc de 2.000 de lei fiecărui pensionar din Republica Moldova cu o pensie mai mică de 3.000 de lei", susține Chicu, menționând că "guvernarea "verișoarelor" a jucat exemplar, din punct de vedere al PR-ului".

"Că era o sinucidere pură să dai așa bani din buget rușilor, înainte de a primi notificarea de la Gazprom despre "închiderea robinetului". Speriați că rămânem fără gaz, cele 1,3 miliarde de lei luate din buget nu ne par așa mare pierdere, nu-i așa?", a conchis Ion Chicu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării