main logo
1712

Iohannis susține lansarea negocierilor privind aderarea R. Moldova la UE

Președintele României, Klaus Iohannis, se va afla în perioada 13-15 noiembrie la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest şi la Consiliul European, context în care va susţine luarea unor decizii privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi R. Moldova.

Iohannis susține lansarea negocierilor privind aderarea R. Moldova la UEColaj: Știri.md

Potrivit administrației prezidențiale de la București, Klaus Iohannis susține progresele făcute de cele două state în ceea ce priveşte reformele, iar ele trebuie să fie recunoscute de către Uniunea Europeană, transmite Știri.md.

Președintele României va susţine acordarea statutului de candidat pentru Georgia, precum şi deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia şi Herţegovina, la momentul realizării progreselor necesare respectării criteriilor de aderare. El va insista, totodată, pe accelerarea procesului de aderare a statelor din Balcanii de Vest.

Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest va avea loc miercuri, 13 decembrie, şi va aborda evoluţiile înregistrate de la ultima reuniune în acest format, care a avut loc la Tirana, în decembrie 2022, şi sprijinul oferit statelor din Balcanii de Vest de către Uniunea Europeană.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, summitul va prilejui discuţii ale liderilor privind abordarea provocărilor comune şi consolidarea parteneriatului şi a cooperării UE - Balcanii de Vest în actualul context geopolitic, inclusiv din perspectiva impactului războiului Rusiei împotriva Ucrainei la nivelul partenerilor regionali.

În cadrul reuniunii, Klaus Iohannis va reitera sprijinul ferm al României pentru perspectiva europeană a regiunii, cu respectarea principiilor meritelor proprii şi îndeplinirea criteriilor de aderare.

Preşedintele României va sublinia că extinderea este o oportunitate de creştere şi dezvoltare, care ar trebui să aducă mai multă unitate pe continentul european, o convergenţă îmbunătăţită, precum şi politici sectoriale puternice, care să asigure beneficii pentru toţi cetăţenii europeni.

Știri.md amintește că Consiliul European urmează să decidă în perioada 14-15 decembrie dacă R. Moldova va obține sau nu dreptul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

De menționat că Ungaria se opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În acest caz, Consiliul European ar putea amâna luarea unei decizii și pentru R. Moldova.

Totuși, conform europarlamentarului român Dacian Cioloș, Consiliul European s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară în ianuarie pentru a examina în particular acest subiect sau în ședința ordinară din martie 2024.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării