main logo
511

Iohannis: România va susţine deblocarea asistenţei financiare a UE pentru Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Cotroceni, după discuţiile cu premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, că, la iniţiativa sa, România a constituit un grup de experţi pentru a acorda asistenţă Chişinăului pentru consolidarea instituţiilor şi a anunţat că România va susţine deblocarea asistenţei financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Iohannis: România va susţine deblocarea asistenţei UE pentru MoldovaFoto: adevarul.ro

„Este foarte important şi simbolic faptul că această primă vizită oficială a dnei prim-ministru, a conducerii Guvernului Republicii Moldova de la preluarea mandatului are loc în România. România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova pentru transformarea democratică a ţării şi pentru atingerea nivelului de securitate şi prosperitate pe care îl doresc cetăţenii săi şi pentru parcursul european. Este simbolic pentru că România a susţinut prin acţiunea sa transferul paşnic de putere, care a avut loc la Chişinău pe 14 iunie şi care a pus capăt situaţiei de criză politică”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

El i-a urat Maiei Sandu mult succes în acest mandat deloc uşor.

Preşedintele a dat asigurări în privinţa sprijinului României şi al său personal pentru eforturile Guvernului de la Chişinău pentru parcursul european al Republicii Moldova.

„Am evidenţiat susţinerea clară a României pe aceste coordonate. I-am infoormat despre disponibilitatea României de a acorda, pe baza solicitărilor concrete ale Guvernului de la Chişinău, asistenţă dedicată consolidării instituţiilor. La iniţiativa mea, Administraţia prezidenţială a transmis deja Guvernului României propunerea de creare a unui grup de experţi din ministerele relevante, care împreună cu experţii desemnaţi de Guvernul Republicii Moldova să identifice de urgenţă domeniile în care este nevoie de astfel de asistenţă, iar pe baza acestui demers să fie demarate proiecte concrete. Partea română deja a constituit acest grup. Dna premier Sandu a răspuns pozitiv. Voi urmări personal derularea acestor iniţiative”, a precizat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat că un subiect al discuţiilor a vizat continuarea derulării proiectelor bilaterale, mai ales a celor de interconectare energetică.

„România va susţine deblocarea asistenţei financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova, necesară investiţiilor în reforme, dar şi trimiterea de experţi şi reluarea activităţii comisiei bilaterale”, a anunţat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că a reiterat importanţa majoră reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi cu neafectarea vectorului proeuropean.

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită marţi dimineaţa, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. Maia Sandu a venit împreună cu vicepremierul moldovean, Andrei Năstase.

După primirea de la Cotroceni, premierul moldovean se va întâlni cu omologul său român, Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, unde sunt programate, de asemenea, declaraţii comune de presă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării