main logo
7493

Investigație: Donatorii Evgheniei Guțul nu știu că figurează în liste

Sunt în lista sponsorilor campaniilor electorale ale unor candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de bașcan al Găgăuziei din 2023, dar spun că nu au donat niciun leu. Unii susțin că au făcut donații, însă nicidecum pentru alegerile din autonomie, iar alții nici măcar nu locuiesc în Găgăuzia.

Investigație: Donatorii Evgheniei Guțul nu știu că figurează în liste

Maria Veveriță este angajata Bibliotecii Publice Raionale „A. Donici” din raionul Orhei. Numele femeii apare în lista sponsorilor campaniei electorale a candidatei Partidului Șor la funcția de bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul, transmite Știri.md

„Nu. Pentru prima dată aud. Chiar nu cunosc cum am ajuns în această listă. Nu am cuvinte. Eu fac donații pentru copii, pentru oamenii care au nevoie, dar pentru așa chestii nu”, spune femeia.

Și directoarea Bibliotecii, Stepanida Țugui, ar fi scos din buzunar 10.000 de lei. Cel puțin această informație este menționată în rapoartele respective. Ea susține că nu are habar de unde au apărut astfel de informații, întrucât nu a donat niciun leu pentru asta.

De la Centrul Raional de Cultură din Orhei, pentru campania electorală ar fi donat șapte angajați. Șeful instituției - 10.000 de lei, iar subalternii săi - sume cuprinse între 5.000 și 8.000 de lei.

„Eu nici nu o cunosc pe această doamnă”, a spus Natalia Cupcea, director adjunct al Centrului Raional de Cultură din Orhei. 

Cu toate acestea, femeia spune că donația de 8.000 de lei pe care a făcut-o în luna aprilie a fost pentru Partidul Șor. 

Și angajații Consiliului Raional Orhei au donat pentru campania lui Guțul. Printre aceștia se numără președintele Consiliului, dar și cei patru vicepreședinți care au donat sume între 14.000 și 20.000 de lei. Totuși, donatorii nu au vrut să comenteze acest lucru.

Printre donatori se numără și cinci instituții care se subordonează Primăriei Orhei. Prima instituție este Școala de Artă Plastică pentru copii, unde șapte angajați au donat între 1.000 și 7.000 de lei.

Un donator din Ivancea este Ala Palii, care lucrează în calitate de femeie de serviciu la Casa de Cultură din localitate, dar și la un Centru sportiv.

„Aici primesc 2.500 de lei salariu și acolo 3.000 de lei. Mie poate mâine-poimâine o să-mi trebuiască ajutor și am să mă adresez și o sa mă ajute. Am avut salariu la timp, deodată și am donat și gata”, a spus Ala Palii. 

În total, pentru campania electorală a Evgheniei Guțul au donat peste 200 de persoane din diferite regiuni ale țării. Aproape jumătate sunt din raionul Orhei. 80 sunt angajați în instituții de stat, 16 primari, cinci - în domeniul privat, doi pensionari. Ceilalți donatori sunt din alte regiuni ale țării, precum Telenești, Sângerei și Soroca. Din Găgăuzia, unde au avut loc alegerile, au donat doar 19 persoane.

Cine sunt ceilalți donatori de fațadă și ce sume au donat aflați în investigația de mai jos:

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării