main logo
292

Înregistrarea candidaţilor la funcţia de başcan va începe pe 20 martie

Campania electorală pentru alegerea guvernatorului UTA Gagauz-Yeri va demara pe 20 martie, când Comisia electorală din autonomie va începe să recepţioneze dosarele pentru înregistrarea candidaţilor.

Înregistrarea candidaţilor la funcţia de başcan va începe pe 20 martieÎnregistrarea candidaţilor la funcţia de başcan va începe pe 20 martie

O declaraţie în acest sens a făcut astăzi, la un briefing, preşedintele comisiei, Ivan Comur, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

“Condiţiile de înaintare a candidaţilor, ordinea de formare şi înregistrare a grupurilor de iniţiativă, care vor înainta şi susţine candidaţii independenţi, procedura de creare şi verificare a actelor şi listelor de circumscripţie ş.a. sunt stabilite de Codul electoral şi regulamentul CEC din regiune, care pot fi găsite pe site-ul comisiei”, a explicat Comur, citat de gagauzinfo.md.

Înaintarea candidaţilor la funcţia de başcan se va începe cu 60 de zile şi va finaliza cu 30 de zile înainte de data alegerilor.  Au dreptul să înainteze candidaţi  partidele politice, organizaţii social-politice, blocuri electorale, precum şi grupuri de iniţiativă formate din cetăţeni ai R. Moldova cu reşedinţă permanentă în autonomie.

Potrivit lui Ivan Comur, semnăturile în susţinerea candidaţilor vor fi colectate atât în cazul înaintării unui candidat independent, cât şi în cazul unui candidat înaintat de partide. Pentru înregistrarea candidatului grupul de iniţiativă trebuie să prezinte la Comisia electorală nu mai puţin de 1.500 şi nu mai mult de 2.000 de semnături, adunate în nu mai puţin de o treime de unităţi teritorial-administrative din UTA Gagauz-Yeri.

"Agitaţia electorală este interzisă în ziua alegerilor şi în ziua dinainte de alegeri, or, legislaţia autonomiei prevede  ziua tăcerii", a spus preşedintele Comisiei electorale din autonomia găgăuză.

Alegerile başcanului vor avea loc pe 19 mai 2019. Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Başcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării