main logo
466

Încheierea Programului Operațional Comun R. Moldova, România, Ucraina

Ieri, la Chișinău a avut loc Conferința finală a Programului Operațional Comun România-Ucraina-R. Moldova 2007-2013.

Încheierea Programului Operațional Comun R. Moldova, România, Ucraina Încheierea Programului Operațional Comun R.Moldova, România, Ucraina

Aceasta a marcat încheierea programului european graţie căruia a fost creat Serviciul SMURD Moldova, a fost renovată Cetatea Soroca și au fost implementate alte 140 de proiecte similare pe teritoriul R. Moldova, Ucrainei și României, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md

La eveniment - desfășurat în sala de conferințe a Palatului Republicii - a participat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Piter Michalko, și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la conferința care marchează finalizarea cu succes a Programului Operațional Comun – România, Republica Moldova Ucraina 2007 – 2013. Doresc să evoc, cu acest prilej, rezultatele obținute prin acest program, reflectate prin cele opt mari proiecte de infrastructură, implementate prin POC, destinate interconectării Chișinăului la structura europeană și alinierii Republicii Moldova la normele și standardele UE”, a declarat Daniel Ioniță.

Diplomatul român a amintit despre investiția - prin acest program - în construcția gazoductului Iași-Ungheni și crearea serviciului SMURD în Republica Moldova.

„Mă bucură, de asemenea, contribuția programului la reabilitarea unor monumente istorice de patrimoniu din Republica Moldova, precum Cetatea Soroca, conacul Manuc Bei din Hâncești. Aceste acțiuni se aliniază la eforturile bilaterale ale României de păstrare și promovare turistică a obiectivelor de patrimoniu din Republica Moldova, precum reabilitarea unei săli de la Muzeul de Artă de la Chișinău și a Sălii cu Orgă”, a afirmat Daniel Ioniță.

Ambasadorul Delegației Uniunii Europene la Chișinău a menționat că acest program a susținut proiecte în mai multe domenii: economie, business, turism, protejarea mediului, prevenirea catastrofelor naturale, dar și cooperarea dintre oameni.

„Programele transfrontaliere au ca scop de a aduce rezultate pentru beneficiul populației din localități regiunii de frontieră din Republica Moldova, România și Ucraina. Acest program, într-adevăr, a adus rezultate concrete. Din 1.500 de cereri de proiecte, 134 - cele mai bune - au fost realizate de către 491 de parteneri cu finanțare din partea UE (în jur de 127 milioane de euro) din care partenerii din Republica Moldova au avut posibilitatea de a folosi 40 de milioane de euro”, a subliniat Michalko.

Diplomatul european a reiterat că un element-cheie a acestui program a fost realizarea proiectelor în parteneriat de către parteneri din regiunile de frontieră din aceste trei țări.

În cadrul conferinței, câțiva din beneficiari din Republica Moldova au prezentat participanților proiectele implementate cu succes. Mulți dintre ei au manifestat un sentiment de tristețe în legătură cu încheierea programului, însă ambasadorul Peter Michalko a anunțat programe noi, care vor funcționa în perioada 2014 – 2020.

Este vorba de Programul Operațional Comun 2014 – 2020, pentru care au fost depuse deja peste 240 de proiecte aflate deja în curs de evaluare la nivelul autorităților de management din România.

Amintim că, în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova, au fost contractate 140 de proiecte din cele trei țări, în valoare totală de 145,6 milioane de euro. Teritoriul Republicii Moldova a căzut în întregime sub aria eligibilă a programului.

Printre cele mai cunoscute proiecte implementate în Republica Moldova se enumeră crearea serviciului de urgență SMURD, reabilitarea Cetății Soroca, finanțarea construcției gazoductului Iași-Ungheni, construcția și dotarea unui laborator vamal național la Chișinău și achiziționarea a două laboratoare mobile pentru Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării