main logo
1792

În 2025, R. Moldova intenționează să deschidă ambasade în câteva țări

Republica Moldova intenţionează să deschidă ambasade în mai multe ţări anul viitor. Acest lucru a fost anunţat de ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popşoi.

În 2025, R. Moldova intenționează să deschidă ambasade în câteva țăriImagine simbol

Potrivit ministrului, până în prezent s-a pus un accent puternic pe integrarea europeană, datorită căruia a fost posibil să se înregistreze progrese în această direcţie, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

„Acum că negocierile cu UE au început deja, trebuie să acordăm mai multă atenţie şi altor direcţii. Trebuie să ducem o politică externă mai activă în regiunea asiatică, în Orientul Mijlociu, ca să nu mai vorbim de Africa şi America de Sud, unde nu suntem deloc reprezentaţi. Orice ţară care doreşte să îşi dezvolte economia, comerţul, să atragă investiţii trebuie să facă şi eforturi diplomatice”, a spus ministrul.

În acest context, Popşoi a declarat că Ministerul Afacerilor Externe pregăteşte deschiderea ambasadelor Republicii Moldova în Kazahstan şi Egipt.

„Planificăm să deschidem aceste ambasade anul viitor. Avem relaţii strânse cu Kazahstanul, un potenţial mare de cooperare. De asemenea, sperăm că vom reuşi să deschidem o ambasadă în Egipt. Aceasta este, de asemenea, o piaţă importantă pentru noi, sunt mulţi turişti de-ai noştri acolo. În plus, va fi prima noastră ambasadă în Africa”, a spus Mihail Popşoi.

De asemenea, ministrul a subliniat că MAE are în vedere deschiderea de ambasade în Coreea de Sud şi Norvegia.

„Există multe planuri, nu este destul de corect să vorbesc despre ele, neavând acoperire financiară. Dacă Ministerul de Finanţe ne sprijină, am dori să deschidem ambasade în Coreea de Sud şi Norvegia. În Coreea de Sud, potenţial economic serios, este o ţară importantă în Asia. Iar cu Norvegia, relaţiile strânse s-au dezvoltat în ultima perioadă. Vizita de stat a preşedintei Maia Sandu la Oslo a fost foarte reuşită. Norvegia a oferit asistenţă suplimentară, după ce ne-a oferit un ajutor important pentru depăşirea crizei energetice din 2022. Norvegia deschide o ambasadă în Moldova, am dori şi noi să deschidem o ambasadă la Oslo, pe bază de reciprocitate”, a declarat Mihail Popşoi.

În prezent, Republica Moldova are 44 de ambasade şi consulate în străinătate.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării