Importanța cooperării dintre Chișinău și Comrat, discutată la Ambasada Suediei
O întâlnire informală a participanților la programul „Dialoguri cu Găgăuzia”, care este derulat de organizația internațională CMI de mai bine de zece ani, a avut loc la Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Conform Infotag, deputatul Gaik Vartanian a scris pe rețelele de socializare că în timpul discuției au fost sintetizate rezultatele vizitei în Finlanda, unde a fost studiată experiența autonomiei Insulelor Åland, și au fost conturate principalele domenii de activitate în viitorul apropiat, după alegerile parlamentare, transmite Știri.md.
„Toți cei prezenți, inclusiv reprezentanți ai Parlamentului, Adunării Populare a Găgăuziei, precum și experți, au recunoscut necesitatea absolută de a continua construirea unei platforme de cooperare și dialog între Chișinău și Comrat. „Dezvoltarea autonomiei în spiritul respectului reciproc cu autoritățile de la Chișinău și invers va permite o avansare mai eficientă pe calea integrării în Uniunea Europeană, lucru remarcat și de participanții la întâlnire”, a declarat parlamentarul.
El a subliniat că „CMI, susținut de Suedia timp de mulți ani, va continua să fie un partener cheie, oferind mecanismele și platforma necesare în procesele menționate mai sus”.
Participanții la întâlnire i-au mulțumit ambasadorului Suediei, Katarina Fried, care și-a încheiat mandatul în Moldova, pentru contribuția sa „la dezvoltarea democrației, dialogului, drepturilor omului și a multor alte domenii în care Ambasada a participat prin programele sale”.
CMI este o organizație finlandeză care se ocupă de prevenirea și soluționarea conflictelor prin dialog și mediere. CMI a fost fondată în anul 2000 de laureatul Premiului Nobel pentru Pace și fostul președinte al Finlandei, Martti Ahtisaari. În Republica Moldova, CMI și-a început activitățile în 2011, iar din 2015 promovează dialogul informal pe platforma Grupului de lucru parlamentar pentru Găgăuzia, cu sprijinul Suediei.