main logo
2767

IGP: Cei care vor purta simboluri interzise de 9 Mai vor fi amendați

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a avertizat cetățenii despre prevederile legale în timpul desfășurării întrunirilor publice și însemnele utilizate la evenimentele din 9 Mai.

IGP: Cei care vor purta simboluri interzise de 9 Mai vor fi amendați

Acesta a exemplificat însemnele permise și cele interzise, pentru care oamenii vor putea fi amendați, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

Acesta a explicat că, în cazul panglicii, cetățenii care vor purta ordine și medalii ce conțin panglica bicoloră nu vor fi amendați.

Amenzile rămân cele valabile și anul trecut - 4.500-9.000 de lei pentru persoanele fizice, persoanele cu funcții de răspundere - 9.000-18.000 de lei și cele juridice - de la 18.000-30.000 de lei.

Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată „atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității”. Decizia a fost luată în urma sesizărilor depuse de deputații BCS, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac. „Curtea a constatat că utilizarea unor atribute sau simboluri echivalează cu exprimarea unei opinii sub forma discursului simbolic, iar interdicția de a le utiliza limitează dreptul la libertatea de exprimare”, se arată într-un comunicat al CC.

Curtea Constituțională a venit cu explicații cu privire la criticile care i-au fost aduse în legătură cu decizia referitoare la simbolurile general cunoscute utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității. „Nu s-au „legalizat” panglica negru-oranj și alte simboluri din legile contestate. Pentru sancțiune trebuie să se constate că acestea s-au utilizat în scopul glorificării agresiunii militare”, a precizat CC.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării