main logo
485

Igor Dodon spune când ar putea fi semnat acordul dintre PSRM și ACUM

Președintele Igor Dodon menționează că Acordul politic dintre PSRM și Blocul ACUM ar putea fi semnat săptămâna viitoare, dacă părțile vor finaliza discuțiile pe marginea reformelor.

Igor Dodon spune când ar putea fi semnat acordul PSRM-ACUM

În conferința de presă susținută după ședința Consiliului Suprem de Securitate, șeful statului a precizat că acordul are mai multe componente. În ceea ce privește politica internă, sunt consemnate reformele în domeniul justiției și procuraturii, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Este vizată și activitatea formațiunilor parlamentare. 

Prin acest acord părțile nu acceptă traseismul politic și crearea coalițiilor cu deputații din alte fracțiuni.

În document sunt precizate mai multe detalii privind alegerile locale generale din 20 octombrie. „Aici între socialiști și ACUM trebuie să fie condiții foarte clare, cum participă, trebuie să fie un pact de neagresiune”, a declarat Igor Dodon.

La capitolul politică externă, sunt detaliate măsurile privind implementarea Acordului de Asociere cu UE, dar și restabilirea relațiilor cu unii parteneri strategici.

Șeful statului susține că, cel mai probabil, acordul va fi contrasemnat și de președintele țării „ca suport pentru implementarea acestor reforme”.

Acum o săptămână, deputatul Vlad Batrîncea, susținut mai apoi și de Igor Dodon, a declarat că socialiștii vor insista pe semnarea de urgență a unui acord politic între PSRM și Blocul ACUM, „unde vor fi trasate clar obiectivele politicii interne și externe ale țării, pentru a exclude situațiile care expun unor riscuri majore întregul proces de guvernare”.

Mai devreme, premierul Maia Sandu, lidera PAS, a spus că sunt şanse ca Blocul ACUM şi PSRM să semneze un „acord de neagresiune” pentru alegerile locale generale din 20 octombrie. 

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a scris pe rețelele de socializare că un acord între ACUM și PSRM ar putea fi semnat numai după aprobarea planului de acțiuni pentru un proces de reformare a justiției, demonopolizare, reforme economice şi efectuarea unor măsuri de protecție socială.

„Asigurarea independenței justiției este obiectivul principal al guvernului Maia Sandu, iată de ce este important să primim sprijinul total al părților în acest proces”, a scris deputatul PAS.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării