main logo
1622

Igor Dodon, sesizare la Curtea Constituțională privind domeniul apărării

Curtea Constituțională (CC) a Moldovei a anunțat luni că, pe 21 decembrie, va examina cererea președintelui Igor Dodon și va clarifica puterile pe care le are ca șef de stat în domeniul apărării.

Dodon, sesizare la Curtea Constituțională privind domeniul apărării

Luni, Dodon a trimis o solicitare Curții Constituționale pentru a-și clarifica puterile în domeniul apărării, transmite Știri.md cu referire la presa din Rusia.

„Scopul este de a clarifica de către instanța de judecată sensul unor norme constituționale referitoare la cooperarea în apărarea Parlamentului și a Guvernului cu președintele Republicii Moldova ca comandant suprem al forțelor armate", se menționează în solicitare.

Dodon a cerut, de asemenea, să se stabilească dacă Strategia națională de apărare și Planul de acțiune pentru punerea în aplicare a Strategiei naționale de apărare pentru 2018-2022, care a fost adoptat fără aprobarea Președintelui ca comandant suprem, ar putea fi considerat constituțional.

Curtea Constituțională trebuie să decidă, în cadrul unei reuniuni din data de 21 decembrie, dacă Parlamentul poate accepta documente în domeniul apărării fără aprobarea comandantului suprem și dacă președintele are dreptul de a aproba alte măsuri de securitate care nu sunt incluse în planul realizat de către deputați.

Președintele Republicii Moldova a intrat anterior în conflict cu Parlamentul și Guvernul din cauza domeniului apărării. În special, în 2017, a refuzat să aprobe candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția ministru al Apărării, pentru care a fost suspendat pentru prima dată din funcție.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării