main logo
741

Igor Dodon: Nu vor avea loc alegeri locale în anul 2019

Preşedintele Igor Dodon este convins că în anul curent în Moldova nu vor fi alegeri locale, deşi atribuţiile aleşilor locali expiră la 14 iunie.

Igor Dodon: Nu vor avea loc alegeri locale în anul 2019

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat miercuri seara la un post de televiziune, transmite Știri.md.

„Conform legislaţiei, data alegerilor locale este stabilită de Parlament, care trebuie să facă acest lucru cu cel puţin 60 de zile înainte de alegeri. Noi nu avem un Parlament funcţional, nu are cine să numească data alegerilor. Aceasta înseamnă că atribuţiile aleşilor locali vor fi extinse până la alegerea noilor conducători ai autorităţilor locale. În această situaţie, nu vom avea alegeri locale în acest an. Alegerile ar putea avea loc la mijlocul anului viitor", a spus Dodon.

În opinia sa, blocul de dreapta ACUM nu acceptă să discute propunerile Partidului Socialiştilor privind crearea unei coaliţii, deoarece se preocupă de rezultatele sale în alegerile locale.

"Dar alegeri locale nu vor fi şi ei nu vor câştiga nimic. Nici Partidul Democrat nu are nevoi de alegeri locale, din moment ce nu mai are majoritatea în Parlament, nu le va putea influenţa şi nu va avea la fel de mulţi primari ca acum. Posibil că alegerile locale convin cel mai mult socialiştilor, dar realitatea este că nu vor fi alegeri", a spus Preşedintele.

De asemenea, el consideră că alegerile parlamentare anticipate pot schimba raportul de forţe actual în ţară.

"Nu sunt de acord că alegerile anticipate nu vor schimba nimic. Există factori interni şi externi care pot influenţa semnificativ rezultatul votului cetăţenilor", a declarat Preşedintele.

Printre factorii interni, el a numit nemulţumirea tot mai mare a oamenilor faţă de criza politică, lipsa unei guvernări funcţionale şi creşterea preţurilor. Dodon a reamintit că în Moldova preţul cartofilor a crescut de trei ori, multe legume s-au scumpit semnificativ, iar preţul benzinei şi motorinei a crescut în ajun cu 10%.

"Este o bătaie de joc faţă de oameni. Aceasta se referă mai ales la produsele petroliere, ale căror preţuri se majorează în toiul lucrărilor agricole de primăvară. Nu e bine. Nemulţumirea cetăţenilor creşte şi această nemulţumire este împotriva guvernării. Nu vreau să fiu răutăcios, dar şansele opoziţiei, în special ale Partidului Socialiştilor, cresc în această situaţie", a spus Dodon.

El a menţionat că la buget sunt colectate tot mai multe taxe, dar "posibilităţile nu sunt veşnice".

"Nu poţi la nesfârşit să storci businessul. Iar economia nu se dezvoltă, investitorii nu vin, pentru că nu există stabilitate", a constatat Preşedintele.

El s-a referit şi la situaţia regională, care nu este una favorabilă pentru autorităţile moldoveneşti actuale. Dodon a subliniat înfrângerea la alegerile prezidenţiale din Ucraina a lui Petro Poroşenko, care este prieten cu liderii PDM şi cu preşedintele acestuia, Vlad Plahotniuc.

"Alegerile prezidenţiale urmează şi în România. În curând vor avea loc alegeri în Parlamentul European. Sunt sigur că noua conducere a Uniunii Europene şi a structurilor acesteia va fi mai dură faţă de cei care guvernează acum în Moldova, faţă de cei care sunt implicaţi în furtul miliardului din sistemul bancar. Toate acestea nu convin actualului Guvern al Moldovei", a subliniat Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării