main logo
982

Igor Dodon dezvăluie prevederile păguboase privind Chișinău Arena

Procuratura Generală a deschis primele dosare în cazul construcției Chișinău Arena, a anunțat, miercuri, președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Igor Dodon dezvăluie prevederile păguboase privind Chișinău Arena

Costul terenului de 59 de hectare, pus în gaj, este de câteva ori mai mare decât volumul investiției, a estimat șeful statului, iar Guvernul este obligat să plătească, în decurs de 11 ani, alte 33 de milioane de euro, transmite Știri.md cu referire la Jc.md.

Igor Dodon a anunțat că „Guvernul a alocat, până în prezent, pentru construcția Chișinău Arena, 200 de milioane de lei. Partenerul privat a investit 20 de milioane de euro. Construcția este finalizată în proporție de 80–85 la sută. Darea în exploatare este planificată la sfârșitul lunii octombrie curent”, a precizat Dodon, transmite anticoruptie.md.

„Guvernul este obligat, în decurs de 11 ani, să achite câte 3 milioane de euro. Adică, în afara celor 10 milioane de euro, plătite din bugetul de stat, statul și-a asumat obligația să mai achite alte 33 de milioane de euro în decurs de 11 ani”, a dezvăluit Igor Dodon, calificând această afacere drept „o delapidare de fonduri de la bugetul de stat”.

De asemenea, președintele a spus că investitorul a primit drept gaj, pentru aceste investiții, 59 de hectare de teren public, evaluat la 3 milioane de euro, subliniind această sumă este prea mică pentru o asemenea suprafață: „Costul terenului pus în gaj este de câteva ori mai mare decât volumul investiției. Trebuie să ne clarificăm cu cei care au semnat contractul. Acum sunt deschise dosare penale”, a mai spus șeful statului. Potrivit lui Dodon, „Ministerul Economiei și Infrastructurii se ocupă de acest obiectiv, pentru a evita alte defalcări de la bugetul de stat”.

Guvernul a aprobat, la sfârșitul lunii mai curent, o hotărâre prin care a efectuat modificări la proiectul de parteneriat public-privat cu privire la construcția Chișinău Arena. La propunerea Ministerului Educației, a fost majorată cu 1,53 milioane de euro investiția pentru darea în exploatare a acestui obiectiv. Precizăm că, costul inițial al arenei era de 43 de milioane de euro, iar în prezent a ajuns la 44,5 milioane de euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării