main logo
893

Igor Dodon: Contractul de concesionare a Aeroportului trebuie reziliat

Contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău trebuie reziliat, iar dreptul de gestionare trebuie să fie întors statului.

Dodon: Contractul de concesionare a Aeroportului trebuie reziliatFoto: Știri.md

Acest lucru este posibil întrucât există bănuieli rezonabile că au fost prejudiciate interesele statului. Mai mult, există bănuieli rezonabile că o parte din banii investiți la aeroport provin din frauda bancară, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Declarațiile aparțin președintelui Igor Dodon și au fost făcute după ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc astăzi, 23 august.

Concesionarea aeroportului presupune cedarea dreptului de gestiune unui investitor privat pe o perioadă de 49 de ani. În schimb, acesta urmează să vină cu investiții de 244 de milioane de euro.

„Din start vreau să menționez că, în opinia noastră, a Consiliul Suprem de Securitate, la momentul semnării acordului, în 2013, există suspiciuni rezonabile că statul a fost prejudiciat. 

Vă dau doar un exemplu, în acordul de concesiune a fost indicat faptul că investitorul privat are dreptul să perceapă de pe fiecare pasager suma de nouă euro – doar anul trecut numărul de pasager în Aeroportul Internațional Chișinău a fost de 2,8 milioane de pasageri. 

Faceți un simplu calcul și o să vedeți că doar în anul 2018 investitorul privat a acumulat din contul nostru, al tuturor al pasagerilor, peste 24 de milioane de euro”, a notat șeful statului. 

Potrivit lui, dacă această cifră ar fi înmulțită la 49 de ani, suma ar depăși enorm investițiile asumate.

Șeful statului a menționat că rezilierea contraacului poate fi făcută în cazul în care se constată că au fost prejudiciate sau încălcate procedurile în momentul în care a fost semnat contractul. În prezent acest lucru este verificat de către organele de anchetă. 

„Conform contractului, urmau să investească în prima și a doua etapă (2014-2018) – 160 de milioane de euro, însă ei raportează că au investit 78 de milioane de euro.

E nevoie de un audit”, a mai spus președintele, menționând că există suspiciuni rezonabile că o parte din bani a venit din furtul miliardului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării