main logo
693

Igor Dodon condamnă arestarea liderului de opoziţie din Transnistria

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, condamnă arestarea liderului de opoziţie din Transnistria, a preşedintelui Partidului Comunist din regiune, Oleg Horjan.

Igor Dodon condamnă arestarea liderului de opoziţie din Transnistria

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, însă nu a oferit o evaluare acţiunilor autorităţilor de la Tiraspol, transmite Știri.md.

„Poziţia mea faţă de ceea ce s-a întâmplat este un negativă, pentru că Oleg Horjan are cetăţenia Republicii Moldova. Eu îl cunosc... Consilierii mei s-au întâlnit cu rudele sale. Ei s-au adresat în diferite instanţe, au scris şi o cerere la Procuratura Generală a Moldovei", a spus Dodon.

Potrivit lui, trebuie să urmeze o reacţie a Procuraturii Generale, "trebuie să fie şi o reacţie externă".

„Trebuie să fie o reacţie din partea procuraturii, deoarece est este cetăţean al Republicii Moldova. Chiar dacă are cetăţenie transnistreană, noi nu recunoaştem această cetăţenie", a spus Dodon.

El nu a precizat dacă va discuta problema condamnării lui Oleg Horjan la întrevederea cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, care va avea loc până la sfârşitul anului.

Anul trecut, Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski au avut două întâlniri, după care relaţiile între ei s-au înrăutăţit. Preşedintele Republicii Moldova a declarat de mai multe ori într-un interviu că "Transnistria nu are altă soluţie decât să se integreze în componenţa Moldovei". De asemenea, el a acuzat administraţia transnistreană de furtul banilor oferiţi de Rusia.

La rândul său, Krasnoselski a spus că "negocierile la Chişinău trebuie purtate cu cei care iau decizii, iar Igor Dodon nu rezolvă nimic în Moldova". După aceasta, Dodon a avut mai multe întâlniri cu liderul Partidului Comunist din Transnistria, Oleg Horjan, care a provocat nemulţumirea administraţiei preşedintelui Transnistriei.

Horjan, care este considerat liderul informal al întregii opoziţii transnistrene, a fost condamnat vineri de către Curtea Supremă de Justiţie a Transnistriei la 4,5 ani de închisoare. 

El a fost acuzat de „aplicarea violenţei şi insultarea reprezentanţilor autorităţilor". 

Oleg Horjan pledează nevinovat şi susţine că a fost condamnat pentru „lupta cu mafia şi complicii săi de la guvernare". 

El consideră că dosarul său este unul politic şi ţine de faptul că autorităţile actuale din Transnistria îi persecută pe toţi cei care l-au susţinut pe fostul preşedinte transnistrean Evgheni Şevciuk.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării