main logo
808

Igor Dodon: Blocul ACUM se află în zugzwang politic

Preşedintele Igor Dodon consideră că şansele alegerilor parlamentare anticipate sunt mai mari în situaţia actuală.

Igor Dodon: Blocul ACUM se află în zugzwang politic

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru portalul Tribuna.md, transmite Știri.md.

„Rolul Preşedintelui a fost unul benefic în începerea dialogului. Aţi văzut că au fost două runde, am invitat întâi partidele separat, apoi - împreună. S-a reuşit deblocarea situaţiei, dacă se va continua - deja depinde de partidele care au posibilitatea să creeze majoritatea parlamentară. Eu cred că, aşa cum spun ruşii - "лёд тронулся" (n.r. - gheaţa a crăpat), dar este prematur să spunem că se va ajunge la un compromis. Eu constat, la această etapă, că şansele pentru anticipate sau crearea unei majorităţi sunt: 60% - anticipate, 40% - găsirea unui compromis", a menţionat Dodon.

El consideră că sunt posibile patru scenarii: „o coaliţie neformală sau formală între PSRM şi Blocul ACUM; o coaliţie între PSRM şi PDM; o coaliţie a PDM cu transfugi sau cum îl numesc deja şi-n rândul diplomaţilor - "olivie" sau "vinegret politic"; şi alegeri parlamentare anticipate".

„Blocul ACUM are o poziţie foarte stranie, dacă vorbim în limbajul şahului, în calitate de Preşedinte al Federaţiei de Şah o spun. Ei sunt în zugzwang politic. Ce înseamnă asta? zugzwang în şah e atunci când orice mişcare înrăutăţeşte situaţia celui care joacă. De aceea, eu consider că decizia de a nu discuta cu nimeni, poziţia foarte categorică de a li se vota funcţiile de speaker şi de premier, în condiţiile când nu au mandate suficiente, cred că e o tactică greşită, dar decizia le aparţine. Ţinând cont de aceste elemente, primul scenariu este foarte dificil. Nu cred că va merge cineva, indiferent că e vorba de socialişti, democraţi sau alţi deputaţi, să voteze speakerul şi premierul blocului ACUM, toate legile propuse de ei. Ei au ratat cel puţin la această etapă orice posibilitate de a schimba ceva în Republica Moldova", a subliniat Preşedintele, vorbind despre primul scenariu. 

În opinia sa, coaliţia PSRM-PDM, "despre care se discută foarte activ, e una foarte dificilă, la fel". 

„Divergenţele de ordin politic şi ideologic sunt destul de mari. Eu nu cred că va fi simplu de depăşit toate acestea. Dar depinde de aceste partide, cât de gata sunt să facă compromisuri în interesul creării unei majorităţi parlamentare", susţine Dodon.

El a menţionat că "scenariul "vinegret politic" e destul de realist şi PDM ar putea merge pe această abordare, dar este riscul foarte mare din punct de vedere al legitimităţii". 

„Chiar dacă ar închide ochii partenerii externi, în special cei din Vest, la asemenea scenariu, pentru a evita blocajul, PDM, în orice caz, va avea probleme foarte mari în ceea ce ţine de partenerii străini, în special de UE şi Federaţia Rusă, probleme interne, îndeosebi economice, şi, având legitimitatea scăzută, cel mai probabil, nu va avea acces la finanţările externe. Şi am putea ajunge la un blocaj în toamnă", a explicat şeful statului.

Din acest motiv, în opinia sa, scenariul anticipatelor este cel mai realist dintre toate. 

„Alegerile ar putea avea loc în toamnă. Dacă nu este aleasă conducerea Legislativului, nu putem ajunge la procedura de desemnare a unui premier. Suntem într-un blocaj în acest sens şi nu văd soluţii. E dificil şi prematur să spunem care vor fi rezultatele alegerilor, pentru că nu ştim care vor fi împrejurările, situaţia internă şi cea geopolitică regională în toamnă. Noi nu ştim care va fi situaţia economică, bugetară în Republica Moldova în toamnă. Sunt mai multe lucruri. Evident că am putea ajunge la acelaşi rezultat, aceleaşi partide, dar consider că, încă după un exerciţiu parlamentar, partidele vor fi mai constructive în discuţii, fără ultimatumuri şi cred că şi societatea ar putea accepta orice fel de coaliţie şi orice alianţă. Deja & #351 și aceste alegeri anticipate ar putea fi un filtru suplimentar pentru partide. Dar putem avea şi surprize, schimbări, rezultate foarte drastice. Nu aş veni acum cu pronosticuri, cu atât mai mult dacă admitem şi situaţia că anticipatele ar putea avea loc odată cu alegerile locale ordinare", susţine Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării