main logo
1535

Igor Dodon anunță un concert pe 24 august în PMAN

Igor Dodon anunță că, la 24 august, va organiza un concert „grandios” în Piața Marii Adunări Naționale dedicat „aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”.

Igor Dodon anunță un concert pe 24 august în PMAN

„Conform planului de activități, cele mai multe evenimente vor avea loc în ziua de 24 august, atunci când se împlinesc 75 de ani de la eliberarea Chișinăului în cadrul Operațiunii Iași-Chișinău. În această zi va avea loc tradiționala depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate”, ulterior se va desfășura o ceremonie de comemorare la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

De asemenea, va avea loc inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai capitalei, din fața sediului Academiei de Științe a Moldovei, restaurat la inițiativa Președintelui țării”, scrie Dodon.

Președintele țării spune că tot la 24 august va fi prezentat și filmul documentar „Operațiunea Iași-Chișinău. Istoria Moldovei”.

Ziua de 24 august este considerată de unii cetățeni din Republica Moldova, inclusiv președintele Igor Dodon, drept ziua „eliberării Moldovei de sub ocupație fascistă”.

Pe de altă parte, Anatol Petrenco, doctor habilitat în istorie, a scris anterior în Ziarul de Gardă că, la 24 august 1944, trupele sovietice au cucerit Chişinăul – capitala RSSM. „Ceea ce a urmat actului din 24 august 1944 a însemnat un dezastru pentru basarabeni. Am avut mii de tineri şi bărbați mai în vârstă care nu s-au mai întors de pe fronturi, tineri trimişi la munci grele, în condiţii vitrege, peste frontierele RSSM, mulţi din ei nu s-au întors, rămânând cu traiul la locurile de muncă, întemeindu-şi acolo familii. Pe teritoriul RSSM – administraţie rusească, îngâmfată, în stare de ebrietate (cu excepţii, bineînţeles), venită cu tot cu familii, stabilită în apartamentele confiscate de la proprietarii de drept şi de fapt”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării