main logo
979

Igor Dodon anunță cum trebuie să fie viitorul procuror general

Preşedintele Igor Dodon a semnat joi decretul de demitere a lui Eduard Harunjen din funcţia de procuror general în baza cererii depuse. Despre aceasta Dodon a comunicat pe pagina sa de Facebook.

Dodon anunță cum trebuie să fie viitorul procuror general

"Astăzi, procurorul general şi-a depus demisia în faţa Preşedintelui Republicii Moldova. În baza cererii domnului Harunjen, am semnat decretul de eliberare a acestuia din funcţie. 

Considerând imperioasă asigurarea funcţionării sistemului Procuraturii în interesul cetăţenilor Republicii Moldova, este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp şi în strictă conformitate cu legislaţia", a declarat Dodon, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

El a subliniat că noul procuror general "trebuie să deţină cetăţenia Republicii Moldova, să aibă experienţă în organele Procuraturii, să fie integru şi capabil să restabilească buna imagine a instituţiei, asigurând, prin supremaţia legii, investigarea multiplelor ilegalităţi, inclusiv a celor comise în trecut".

"Doar un asemenea candidat, înaintat de Consiliul Superior al Procuraturii, va fi acceptat de Preşedintele Republicii Moldova în funcţia de procuror general", a evidenţiat Dodon.

Marţi, Parlamentul a constatat numirea ilegală a lui Eduard Harunjen în funcţia de procuror general în 2016 şi i-a recomandat Preşedintelui republicii să-l elibereze din funcţie.

Potrivit legislaţiei, fără participarea procurorului general, nu pot fi aduşi în faţa justiţiei oligarhii Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, precum şi alte persoane implicate în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei. 

La alegerile din 24 februarie, ei toţi au devenit deputaţi şi se bucură de imunitate parlamentară. 

Numai procurorul general are dreptul de a înainta Parlamentului cererea de ridicare a imunităţii parlamentare.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării