main logo
580

Igor Dodon a atacat în instanță decizia CEC privind întâlnirile cu cetățenii

Preşedintele Igor Dodon a atacat în instanţa de judecată decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care restricţionează întâlnirile sale cu cetăţenii ţării.

Dodon a atacat în instanță decizia CEC privind întâlnirile cu cetățenii

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook, transmite Știri.md.

Preşedintele a menţionat că a informat despre acest lucru şefii misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, cu care a avut marţi o întrevedere.

"Am subliniat faptul că sunt inadmisibile atacurile diferiţilor concurenţi electorali asupra Administraţiei Prezidenţiale a RM, care încearcă să implice şeful statului în procesele electorale, în pofida deciziei mele de a nu participa în campania electorală. Totodată, am discutat despre solicitarea Comisiei Electorale Centrale de a suspenda întâlnirile Preşedintelui cu cetăţenii Republicii Moldova. Această decizie a CEC a fost deja atacată în instanţă ca fiind ilegală şi nemotivată. Le-am spus diplomaţilor că voi continua să comunic cu concetăţenii noştri, dat fiind că s-au acumulat multe probleme cu caracter social şi economic", a remarcat Dodon.

El a informat ambasadorii despre programul întrevederilor preconizate cu cetăţenii şi a invitat ambasadorii şi observatorii internaţionali să-l însoţească în aceste vizite.

"Următoarele întrevederi vor fi difuzate online, astfel încât şi diplomaţi, şi cetăţenii să se convingă că acestea nu poartă caracter electoral", a subliniat şeful statului.

De asemenea, el le-a vorbit diplomaţilor despre intenţia CEC de a transfera secţiile de votare pentru moldovenii din regiunea transnistreană la 40 km la vest de râul Nistru. 

"Consider această decizie drept o lipsă de respect faţă de concetăţenii noştri care trăiesc în Transnistria. Acest lucru poate fi considerat drept o încălcare directă a drepturilor electorale ale cetăţenilor moldoveni. Îndemn CEC să renunţe la această acţiune", a spus Dodon.

Totodată, el a atras atenţia diplomaţilor asupra circumstanţelor care pot conduce la nerecunoaşterea rezultatelor alegerilor.

"Este vorba despre intenţia autorităţilor de a retrage din cursa electorală pe unul din cei mai populari concurenţi electorali, ceea ce ar putea conduce la nerecunoaşterea alegerilor ca legitime şi libere, precum şi la destabilizarea politică generală a situaţiei din ţară", a declarat Ddoon.

Referindu-se la posibilele scenarii postelectorale de evoluţie a evenimentelor politice din Moldova, el a informat diplomaţii străini despre intenţia "de a invita la dialog toate forţele politice care au drept scop dezvoltarea Republicii Moldova ca stat liber, independent, democratic şi unitar". 

"Consider că în cadrul dialogului propus ar fi oportună organizarea primei reuniuni deja la 21 sau 22 februarie ori imediat după alegeri", a evidenţiat Dodon.

CEC a luat vineri o hotărâre prin care întâlnirile Preşedintelui cu locuitorii ţării au fost declarate drept "implicare în campania electorală" şi l-a îndemnat pe Preşedinte să renunţe la aceste întâlniri pentru a nu încălca legislaţia electorală. 

CEC a constatat că în cadrul acestor întâlniri au fost făcute apeluri de a vota pentru Partidul Socialiştilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării