main logo
467

Igor Boțan: Interesele Rusiei, ale UE și ale SUA converg în Moldova

Interesele Rusiei, Uniunii Europene și ale SUA converg în ceea ce privește transferul de putere din Republica Moldova și acestea au avut aceeași abordare.

Igor Boțan: Interesele Rusiei, ale UE și ale SUA converg în MoldovaFoto: IPN

Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema: „Transferul pașnic de putere: motive, condiții și consecințe – factorul extern”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova și a aparținut lui Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, transmite Știri.md.

Igor Boțan a declarat că atunci când vine vorba despre cadrul legal și cel instituțional, trebuie de pornit de la faptul că Republica Moldova este stat suveran, independent și în drept să-și rezolve problemele de sine stătător. În același timp, spune expertul, ea face parte din comunitatea internațională și există cadru legal și instituțional prin care Republica Moldova își realizează relațiile internaționale cu diverși parteneri. 

„Dacă ne referim, la modul concret, le evenimentele legate de criza pe care am avut-o de pe 7 până pe 14 iunie, trebuie să remarcăm două date, din punctul meu de vedere fundamentale – data de 3 iunie, când la Chișinău am avut trei reprezentanți înalți ai trei parteneri importanți ai Republicii Moldova. Este vorba despre Statele Unite, Uniunea Europeană și Federația Rusă. Și cadrul legal există, căci Republica Moldova are acorduri de bază cu Statele Unite și cu Federația Rusă, precum și Acord de Asociere cu UE”, a menționat expertul. Potrivit lui, există și cadrul instituțional în care Republica Moldova cooperează cu partenerii respectivi, inclusiv în cadrul OSCE, parte fiind toate cele trei puteri.

Expertul a menționat că în condițiile în care Republica Moldova are un conflict nesoluționat, cel transnistrean, există acel cadru în care cei trei parteneri sunt parte a mecanismului 5+2 și cooperează pentru găsirea unei soluții. 

„Dacă ne referim la faptul că Republica Moldova, ca parte a Europei de Est, are o situație care pune sub semnul întrebării stabilitatea din țară cu repercusiuni în regiune, sigur că acești trei importanți factori, probabil, sunt bineveniți să comunice cu autoritățile moldovene pentru a vedea cum pot fi soluționate și depășite problemele existente”, opinează Igor Boțan.

Potrivit lui, UE are o abordare decentă, binevoitoare, față de Republica Moldova, o abordare bazată pe suport financiar, comercial, dacă autoritățile moldovenești își îndeplinesc obligațiile și aduc țara la un nivel de bunăstare care nu mai aduce migrațiune necontrolată.

„Înțelegem foarte clar ce vrea UE de la noi. Când domnului Vlad Plahotniuc i se atribuie lucruri pe care el le infirmă, pe mine mă uimește. În primul interviu al lui Vlad Plahotniuc după alegerile din 24 februarie, acesta s-a referit la marele câștig pe care l-a avut societatea moldovenească de pe urma abandonării tematicii geopolitice. Cu toate acestea, domniei sale i se impută că este un jucător geopolitic important.”, a spus Igor Boțan.

Potrivit expertului, lui Vlad Plahotniuc i se atribuie și intenția de a adera la UE, iar Partidului Democrat i se atribuie statutul de partid european. „Noi știm că domnul Vlad Plahotniuc, la lansarea campaniei electorale a spus foarte clar: nici cu Europa, nici cu România, nici cu Rusia, dar pe calea a patra – suveranitatea pe primul loc. Atribuirea unui joc geopolitic lui domnul Plahotniuc mi se pare exagerată”.

În ce privește transferul de putere și modul în care s-a soluționat, Igor Boțan a precizat că se trece ușor peste adresarea secretarului general al Consiliului Europei Thorbjor Jagland către Comisia de la Veneția. 

„Comisia de la Veneția a lucrat 10 zile și a dat un verdict, prin care toată jurisprudența Curții Constituționale din 2013 încoace, legată de atribuțiile șefului statutului, modalitatea prin care se dizolvă Parlamentul, a fost făcută praf”, a conchis expertul.

Igor Boțan a mai spus că rolul Rusiei în transferul pașnic de putere de la Chișinău a fost foarte important. „Dialogul dintre domnul Plahotniuc și domnul Kozak, eu îl văd ca dialogul dintre doi cetățeni ai Federației Ruse. Ei discută pe marginea rezolvării unor probleme de securitate a Republicii Moldova – federalizare, finanțări de partide. Eu, ca cetățean al Republicii Moldova, mă întreb dacă Rusia este în drept să facă acest lucru?”, a spus Igor Boțan.

Expertul a mai spus că interesele și abordările europenilor, americanilor și rușilor converg în ce privește transferul de putere de la Chișinău. 

„Am văzut foarte decentă atitudinea americanilor: politicienii au nevoie de timp pentru a soluționa anumite probleme. Și a fost spus foarte decent de reprezentantul Statelor Unite. Într-adevăr, cu ce ocazie, Curtea Constituțională, care este obligată să ne ajute la depășirea unor conflicte, dimpotrivă, o stare de incertitudine vrea să ne-o extindă încă o jumătate de an: după trei luni de zile intrăm în alegeri anticipate și se întinde alte trei luni de zile”, a conchis Igor Boțan.

El a calificat drept „foarte clară” abordarea Uniunii Europene. „În ce privește statul de drept, alegerile și așa mai departe, UE are drept parteneri instituții ca OSCE și Comisia de la Veneția”.

În ce privește consecințele situației politice actuale, Igor Boțan a precizat că a fost depășită o criză foarte periculoasă, dar consecințele încă se pot manifesta serios și periculos pentru Republica Moldova. 

„Acea coaliție de care s-a vorbit că ar fi nefirească, are totuși o anumită fundație, care nu este așa de șubredă. De un an de zile, Partidul Socialiștilor spune că renunță la anularea Acordului de Asociere, dimpotrivă, spune foarte clar că își dorește ca Acordul de Asociere să fie implementat în continuare”, a spus expertul, care a mai precizat că aceasta este „o schimbare cardinală”.

„În al doilea rând, trebuie să înțelegem: „Calea a Patra” este periculoasă, iar mitul federalizării este o bulă propagandistică, care nu are nimic de-a face cu Republica Moldova. Oricum, federalizarea se face prin referendum, cu participarea și acceptul a jumătate din populația Republicii Moldova și numai să începi să vorbești de federalizare și subiectul devine alunecos”, a conchis Igor Boțan.

Expertul consideră că, din punct de vedere geopolitic, oricum Republica Moldova rămâne între România, țară membră a Uniunii Europene și Ucraina, care are semnat Acord de Asociere, iar influența Rusiei, dacă se va manifesta, nu se va manifesta cu efecte majore și fără posibilitatea de o stăvili

În ce privește consecințele pericoloase, Igor Boțan a precizat că principalul pericol pentru coaliția de guvernare vine din partea dorinței de revanșă a Partidului Democrat. 

„Atâta timp cât există acest pericol, ei au tot interesul să se țină împreună. Experiența arată că, dacă acest pericol pare a se disipa, ei au un motiv cu atât mai mult să rămână împreună pentru că înseamnă că PD pregătește ceva în surdină, ceea ce este cu mult mai periculos”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării