main logo
337

Ignatiev anunță despre ce se va discuta la reuniunea 5+2 de la Bratislava

Transnistria lucrează la agenda socio-umanitară, iar la reuniunea "5+2" de la Bratislava nu vor fi discutate alte chestiuni care nu ţin de activitatea formatului.

Ignatiev spune despre ce se va discuta la reuniunea 5+2 de la BratislavaFoto: Radio Chisinau

Despre aceasta a comunicat ministrul afacerilor externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, luni, la o şedinţă convocată de liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, ministrul şi-a exprimat speranţa că partea moldovenească, "la fel, va îndeplini înţelegerile atinse".

Ignatiev a spus că în cadrul lucrărilor de pregătire pentru reuniune "se lucrează cu colegii de la Ministerul rus de Externe, au fost organizate o serie de consultări cu mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri".

Potrivit lui, pe 9-10 octombrie "vor fi discutate chestiuni de actualitate pentru Transnistria care nu au putut fi rezolvate din cauza că partea moldovenească nu s-a pregătit corespunzător". E vorba de problema telecomunicaţiilor, problema încetării cauzelor penale motivate politic, participarea transportului autor transnistrean în traficul internaţional".

Referindu-se la aspectele noi pentru agenda de negocieri, el a subliniat "subiectul conturilor unor întreprinderi transnistrene, blocate de către băncile moldoveneşti", acest lucru fiind clasificat în categoria celor umanitare.

"Un alt subiect acut este importul de preparate medicamentoase în Transnistria. Moldova intenţionează să introducă de la 1 februarie un nou regim, aşa-numita faza a doua de control la punctul de trecere Cuciurgan. Sarcina noastră este de a nu admite niciun fel de acţiuni discriminatorii care ar împiedica cetăţenii Transnistriei să beneficieze de alimente şi medicamente, să desfăşoare afaceri şi orice formă de activitate. Nu ar trebui să existe niciun fel de elemente de presiune economică, vamală şi de frontieră", a spus diplomatul.

În cadrul şedinţei, Krasnoselski a recomandat ca "partenerilor, mediatorilor, observatorilor şi părţii moldoveneşti să li se propusă să stabilească termene de realizare în probleme atât de importante precum telecomunicaţiile, încetarea cauzelor penale motivate politic, care decurg dintr-un protocol în altul".

"Dacă există un acord, atunci trebuie definit clar şi termenul de realizare. Este foarte dificil să treci la discutarea unor noi probleme atunci când acordurile vechi nu sunt realizate. Trebuie să-i convingem pe colegii noştri să se oblige să îndeplinească deciziile în termenul prevăzut", a spus liderul de la Tiraspol, convins că partea transnistreană "îşi îndeplineşte toate angajamentele la timp şi pe deplin".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării