main logo
7331

Hotărâre în dosarul lui Șor, ascunsă 4 ani: Probele adunate de procurori

„În perioada 7 iulie – 30 noiembrie se așteaptă precipitații bănești abundente. Grămada de bani te așteaptă”. Așa suna un spot publicitar lansat de Banca de Economii în iulie 2014.

Hotărâre în dosarul lui Șor, ascunsă 4 ani: Probele adunate de procuroriFoto: știri.md

Peste câteva luni, în noiembrie, mai multe firme gestionate de Ilan Șor într-adevăr au luat o grămadă de bani de la BEM, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Companiile au prejudiciat banca cu 5,2 miliarde de lei, spun oamenii legii. La 5 ani de la condamnarea lui Ilan Sor de către Judecătoria Buiucani, Cutia Neagră a intrat în posesia hotărârii de judecată motivată, ținută în mare secret până în prezent. 

Magistratul Judecătoriei Chișinău, Andrei Niculcea, care l-a condamnat pe Ilan Șor la 7 ani și 6 luni de închisoare, deși procurorul a cerut 19 ani de detenție pentru escrocherie și spălare de bani, a considerat că Șor într-adevăr a sustras banii, dar nu pentru el, ci pentru Platon și Filat. La adoptarea acestei decizii, magistratul a ignorat aproape în întregime probele și extrasele bancare prezentate de procurori, bazându-se în special pe declarațiile lui Șor și ale martorilor aduși de acesta în instanță.

Anchetatorii au stabilit că din „grupul Șor” au făcut parte 9 companii înregistrate în R. Moldova. Patru dintre ele au luat credite enorme de la Banca de Economii în noiembrie 2014. Iar celelalte 5 firme s-au împrumutat de la Banca Socială și Unibank, banii fiind întorși ulterior din creditele acordate de BEM.

A fost stabilită și legătura lui Ilan Șor cu alte 11 companii înregistrate în diferite state, care au participat la tranzacții. Acestea aveau conturi deschise în bănci din Letonia, care erau accesate de pe computer, chiar din oficiul de pe strada Tighina 12, unde își avea adresa juridică principala companie a familiei Șor – SRL „Dufremol” și unde este astăzi sediul Partidului Șor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării