main logo
457

Guvernul: Țara este total nepregătită pentru perioada de iarnă

Guvernul intenţionează până la sfârşitul anului să corecteze erorile autorităţilor anterioare, admise în procesul de reformare a justiţiei.

Guvernul: Țara este total nepregătită pentru perioada de iarnăFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta se menţionează în planul de acţiuni al Guvernului pentru anul 2019, transmite Știri.md.

În document se menţionează că "la momentul actual se înregistrează cel mai scăzut nivel de încredere al cetăţenilor în instituţiile publice şi, implicit, în stat".

"Setul de obiective imediate, care urmează a fi atinse cel târziu până la sfârşit de an, vizează, în special, corectarea erorilor admise în procesul de reformare a justiţiei, impulsionarea acestui proces, iar în consecinţă - aducerea în faţa legii şi pedepsirea celor care au devalizat sistemul bancar al ţării, punând pe umerii cetăţenilor o povară financiară enormă, a celor care au lipsit statul pentru o jumătate de secol de unicul aeroport internaţional din ţară, sfidând statul şi întregul popor, a celor care au acţionat premeditat contra intereselor statului şi cetăţenilor Republicii Moldova", se arată în document.

De asemenea, Guvernul promite "să acţioneze rapid şi cu determinare pe dimensiunea combaterii criminalităţii şi sporirii securităţii cetăţenilor, or evoluţia lucrurilor în acest domeniu este deosebit de gravă şi se aseamănă foarte mult cu dezastrul anilor '90 ai secolului trecut".

"Măsuri cu caracter neîntârziat sunt necesare pentru a elabora, a consulta cu mediul de afaceri şi a promova pachetul de măsuri bugetar-fiscale pentru anul viitor, dar şi legile bugetare anuale. 

Lipsa acestor documente la mijloc de noiembrie a compromis deja, în mare parte, planurile investiţionale ale majorităţii entităţilor economice din ţară. Se impune o rectificare de urgenţă a legii bugetului pentru anul 2019, pentru a asigura achitarea salariilor unor categorii de bugetari, în special din cadrul autorităţilor publice locale", se spune în plan.

Programul menţionează că "ţara este total nepregătită pentru perioada de iarnă, este incertă situaţia privind aprovizionarea cu gaze naturale după 1 ianuarie. În aceste condiţii, Guvernul va întreprinde toate măsurile pentru a spori nivelul securităţii energetice a ţării, pregătind şi scenarii de rezervă. 

Vor fi întreprinse măsuri urgente pentru deblocarea exporturilor produselor agricole în direcţia răsăriteană, inacţiunea Guvernului precedent având semne vizibile de sabotaj în această privinţă".

"Guvernul Republicii Moldova va avea drept obiectiv suprem îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor. În acest scop, vom intensifica relaţiile noastre cu Uniunea Europeană, vom respecta toate angajamentele internaţionale asumate în trecut, inclusiv Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi documentele semnate în cadrul Comunităţii Statelor Independente", se arată în document.

Potrivit planului, "având în vedere statutul de guvern minoritar, instituit în scopul redresării situaţiei precare în majoritatea domeniilor vieţii social-economice din Republica Moldova, orizontul de timp al acestui program se limitează la perioada de până la alegerile prezidenţiale din toamna anului 2020".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării