main logo
484

Guvernul propune noi măsuri pentru a apăra copiii de capcanele din Internet

Companiile care prestează servicii de acces la Internet vor trebui să ofere utilizatorilor posibilitatea de instalare a aplicațiilor de filtrare a conținutului cu impact negativ asupra copiilor.

Guvernul propune măsuri pentru a apăra copiii de capcanele din Internet

De asemenea, pe site-urile acestora vor trebui să existe informaţii privind siguranţa în spaţiul virtual. Toate se conţin într-un proiect de lege care îi va proteja pe minori de capcanele de pe Internet, inclus pe agenda de azi a Guvernului, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Iniţiativa a venit în urma unui studiu realizat de Centrul de Investigaţii şi Consultanţă "SocioPolis" care a scos la iveală date îngrijorătoare. Potrivit cercetării, peste 16 la sută dintre copii s-au ciocnit involuntar pe internet cu imagini cu caracter sexual. Iar fiecare al cincilea copil cu vârsta între 12 şi 15 ani s-a pomenit cu parola spartă de pe o reţea de socializare. 

Printre acţiunile riscante ale adolescenţilor pe internet semnalate de autorii studiului este şi faptul că o treime dintre copii îşi caută prieteni în mediul online. 30 la sută fac cumpărături în magazinele virtuale, iar 13 % procură jocuri online.

De asemenea, copiii trimit fotografii şi secvenţe video, dar şi încredinţează parola de la poşta electronică sau de la profilul de socializare altor persoane. Iar opt la sută fac schimb de date personale. Cifrele arată că o parte semnificativă dintre copii nu cunosc riscurile unor astfel de acţiuni. Studiul a fost efectuat în noiembrie 2017 pe un eşantion de 1450 de copii cu vârste între 12 şi 15 ani.

Autorii proiectului de lege, spun că modificările propuse sunt necesare pentru că în prezent legislaţia nu stipulează măsuri clare pentru siguranţa copiilor în spaţiul virtual.

Totuşi unii furnizori de servicii, deja asigură, la solicitare, accesul abonaţilor săi la aplicaţii de filtrare a conţinutului dăunător pentru copii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării