main logo
5301

Guvernul anticipează noi provocări rusești în stânga Nistrului

Guvernul de la Chișinău a declarat că se așteaptă că Federația Rusă va mai întreprinde noi acțiuni „pentru a speria oamenii” în regiunea transnistreană și în Zona de Securitate, după aparenta distrugere a unui elicopter pe un aerodrom din Tiraspol, în ziua alegerilor prezidențiale rusești.

Guvernul anticipează noi provocări rusești în stânga NistruluiFoto: europalibera.org

Într-un comunicat difuzat la 25 martie, Biroul politici de reintegrare al Guvernului a mai spus că elicopterul de la Tiraspol nu a fost distrus de o dronă, așa cum au afirmat inițial autoritățile de la Tiraspol, transmite Știri.md cu referire la moldova.europalibera.org.

Reprezentanții Guvernului afirmă că au analizat imaginile difuzate pe rețelele de socializare și în presa transnistreană pe data de 17 martie și au ajuns la concluzia că acestea conțin „elemente evidente de montaj video”.

Potrivit lor, incendierea elicopterului a fost cauzată de alți factori decât drona care apare în imagini, iar incidentul ar fi fost provocat „cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului”.

„În perioada următoare se pun la cale mai multe astfel de acțiuni de către Federația Rusă în regiunea transnistreană. În lipsa posibilității de a ataca militar Republica Moldova, aceste acțiuni au scopul de a crește panica, de a induce neîncredere în societate și de a slăbi economia”, se arată într-un comunicat al Biroului, publicat la 25 martie.

Alte analize sugerează că explozia pare reală, iar autoritățile moldovenești puteau interpreta drept „elemente evidente de montaj video” distorsiuni ale imaginilor care se produc când este mărită rata cadrelor unui video (adică numărul de cadre rulate pe secundă), în încercarea de a îmbunătăți calitatea imaginilor. Astfel, cadrele se amestecă și pot părea editate.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, au avut loc mai mult de 15 incidente.

Știri.md amintește că un incendiu a izbucnit în amiaza zilei de 17 martie, în stânga Nistrului, pe teritoriul unei unități militare. Potrivit presei transnistrene, incendiul a fost provocat de o explozie. Preliminar, explozia a avut loc ca urmare a unui atac cu drone kamikaze.

La scurt timp, Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție și a calificat incidentul drept o tentativă de a provoca frică și panică în regiune.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării