main logo
583

Guvernul a respins proiectele PDM care vizează modificarea Constituției

Guvernul a avizat negativ proiectele de hotărâri înregistrate de deputații Partidului Democrat (PDM), care prevedeau crearea unor grupuri de lucru pentru a stabili modificările necesare în Constituție, astfel încât numărul deputaților să fie redus la 61, iar legislatorii să poată fi revocați din funcții.

Guvernul a respins proiectele PDM care vizează modificarea Constituției

În avizul Guvernului se menționează că adoptarea propunerii legislative cu privire la revocarea deputaților nu ar fi în spiritul prevederilor unei hotărâri anterioare a Curții Constituționale din anul 2012, recomandărilor Comisiei de la Veneția, precum și a dezideratului integrării europene a Republicii Moldova, reafirmat prin Declarația Parlamentului privind Parteneriatul național în domeniul integrării europene, aprobată prin Hotărârea Parlamentului din 29 iulie 2016, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

„Propunerea legislativă privind reducerea numărului de deputați de la 101 la 61, prin modificarea Constituției Republicii Moldova, nu este judicioasă având în vedere că nota informativă nu conține informații în privința aspectelor care ar justifica necesarul numărului de 61 deputați. Este necesar a analiza dacă prin aplicarea acestora se va asigura eficientizarea activității Parlamentului, funcționalitatea organelor sale de lucru și ale serviciilor proprii ale acestora”, se mai spune în avizul Guvernului.

Anterior, deputații fracțiunii Partidului Democrat au înregistrat în Parlament două proiecte de hotărâri prin care au propus să fie formate grupuri de lucru care să pregătească modificările necesare în Constituție, în baza votului cetățenilor dat la referendumul din 24 februarie.

Un grup de lucru urma să elaboreze un proiect de lege care să permită reducerea numărului de deputați de la 101 la 61, iar cel de-al doilea grup – să stabilească modificările legislative pentru ca deputații să poată fi revocați din funcții, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător atribuțiile.

La referendumul din 24 februarie, peste 65% dintre alegători (744.529 cetățeni) au votat pentru reducerea numărului de deputați, iar peste 70% (808.266 cetățeni) au votat pentru posibilitatea de a revoca deputații din funcție, dacă aceștia nu-și îndeplinesc corespunzător atribuțiile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării