main logo
1460

Guvernul a obținut statutul de candidat. Analist: Va intra în istorie

Miniștrii din cadrul Guvernului condus de Natalia Gavriliță și-au prezentat astăzi raportul de activitate cu ocazia unui an de guvernare al actualului Executiv.

Guvernul a obținut statutul de candidat. Analist: Va intra în istorieFoto: știri.md

Potrivit premierului, cel mai mare succes din primul an de guvernare a fost obținerea statutului de țara candidată la UE de către Republica Moldova, după Consiliul European din 23 iunie a.c. de la Bruxelles, transmite Știri.md cu referire la Radio Chișinău.

La capitolul reușite, Natalia Gavriliță a încadrat și reforma în justiție, deblocarea asistenței internaționale pentru Republica Moldova, ridicarea cotelor la exporturi în UE, deblocarea vămilor cu România și ajutarea Ucrainei în acest fel. 

Analistul Nicolae Negru este de părere că acest guvern va intra în istorie pentru că a reușit să obțină pentru R.Moldova statutul de candidat la aderare, dar și ca urmare a multiplelor crize cărora a trebuit să le facă față.

Deblocarea asistenței internaționale, purificarea sistemului justiției și începerea unor anchete pe numele unor clanuri și grupări oligarhice, gestionarea crizei refugiaților, modernizarea sistemului de sănătate, ridicarea cotelor la exporturi în UE, deblocarea vămilor cu România și ajutarea Ucrainei în acest fel, compensații pentru agricultori și mărirea fondului de subvenționare. 

Sunt doar câteva dintre cele mai importante rezultate pe care, rând pe rând, miniștrii din actualul Guvern le-au invocat în cadrul ședinței în care și-au prezentat activitatea pe durata unui an de guvernare.

În deschiderea ședinței premierul Natalia Gavrilița a calificat acest an drept unul dintre cei mai grei de la proclamarea independenței, Republica Moldova fiind  lovită de efectele pandemiei, de creșterea prețurilor la resursele energetice și efectele devastatoare ale războiului din Ucraina.

Totodată, ea a menționat că obținerea statului de țară candidat la Uniunea Europeană reflectă credibilitatea de care se bucură R. Moldova, după ani de izolare internațională.

„În ciuda faptului că am fost toți împreună nevoiți să acționăm mai degrabă ca niște pompieri care sting focuri izbucnite la tot pasul în jurul lor, am ținut foarte mult să așezăm țara noastră pe un drum bun și corect (…) Iar eforturile noastre au fost văzute și în afara țării. Obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană reflectă credibilitatea de care ne bucurăm după ani de izolare diplomatică. Știm cu toții că în absența unei astfel de credibilități nu ar fi fost posibil nici sprijinul acordat de UE, nici de statele membre cum ar fi România, Franța, Germania sau Polonia sau de ceilalți parteneri de dezvoltare”.

Natalia Gavriliță a mai spus că Republica Moldova se confruntă cu o situație economică complicată și că se așteaptă la o iarnă grea, cu multe încercări pentru care Guvernul se pregătește de pe acum.

Analistul politic Nicolae Negru consideră că acest guvern va intra în istorie din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru obținerea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană, chiar dacă această performanță este cumva legată și de războiul din Ucraina, iar în al doilea rând ca urmare a celor mai multe teste la care a fost supus vreun cabinet de miniștri din 1991 încoace.

„Poate doar primul guvern (a avut la fel de multe provocări n.r.) atunci când Rusia a pornit război în 1992 împotriva Rep. Moldova. Sigur că atunci a fost mai greu. Dar, și acum avem război în vecinătate, avem această criză energetică, criză pandemică, criză economică, refugiați. Putem constata că guvernul Rep. Moldova  reușește să mențină Rep. Moldova pe linia de plutire. Aveam la început anumite semne de întrebare. E un guvern cu multe persoane fără experiență administrativă, dar vedem că se descurcă din ce în ce mai bine, din punctul meu de vedere. Asta nu înseamnă că unii miniștri nu ar trebui remaniați”.

Nicolae Negru constată că nu s-a reușit încă o reformă a justiției în ritmul în care s-a promis sau recuperarea rapidă aa miliardului furat. Aceste lucruri nu se întâmplă pentru că sunt destul de complicate și este nevoie de timp pentru a fi realizate, contată expertul.

Totodată nu s-a început și nu se vorbește deocamdată despre reforma administrativ-teritorială fără de care nu putem vorbi despre un succes al Rep. Moldova, nu putem vorbi de reformare și restructurare a țării, mai spune Nicolae Negru.

Amintim că actualul cabinet a fost învestit la 6 august 2021 și are 13 ministere. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării