main logo
1175

Guvernul a abrogat 4 hotărâri privind concesionarea Aeroportului

Guvernul a abrogat mai multe hotărâri, aprobate în perioada 2012-2013, care au condus la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Guvernul a abrogat 4 hotărâri privind concesionarea Aeroportului

Este vorba de documentul prin care a fost inițiat proiectul de parteneriat public-privat pentru concesionare, hotărârea prin care s-a aprobat concesionarea activelor, cea cu privire la aprobarea raportului privind derularea și rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului, dar și hotărârea cu privire la reconfirmarea aprobării concesionării activelor, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

Deși Curtea Constituțională, în 2013, a suspendat hotărârea Guvernului prin care a fost stabilită concesionarea activelor și a interzis efectuarea oricăror acțiuni pentru punerea deciziei în aplicare până la soluționarea în fond a cauzei, la scurt timp, Cabinetul de miniștri a aprobat raportul privind derularea și rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului. Ulterior, Executivul a aprobat o nouă hotărâre – cu privire la reconfirmarea concesionării.

„Hotărîrile au fost aprobate contrar unor proceduri stabilite de lege, or aceste hotărâri au fost aprobate de un Guvern care se afla în demisie. Ba mai mult, Curtea Constituțională a emis deciziile de suspendare a acțiunilor hotărârilor Guvernului nr. 321 din 30 mai 2013 și nr. 715 din 12 septembrie 2012, având ca temei dispozițiile art. 71 alin.(2) lit.g) din Codul jurisdicției constituționale, adică securitatea economică sau financiară a statului”, a argumentat ministra Justiției, Olesea Stamate.

„La modul practic, această abrogare nu este retroactivă, dar este o modalitate prin care aducem în concordanță cadrul legal cu decizia Curții Constituționale și vine în contextul acțiunilor pe care o să le luăm în continuare. În baza informațiilor deținute de diverse instituții ale statului, Min Justiției lucrează la acest dosar, cu care o să meargă în următoarele zile în instanță pentru a cere anularea contractului de concesionare”, a declarat prim-ministra Maia Sandu.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani în toamna anului 2013. Concesionarul a devenit firma Avia Invest, președintele consiliului de directori al căreia este Ilan Șor. Iar pe 29 august 2019, firma familiei Rotschild, NR Investments Ltd, a anunțat că a finalizat tranzacția de cumpărare a 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării