main logo
382

Guvernarea, acuzată de persecutarea avocaților în dosarele de rezonanță

Activista civică, avocata Ana Ursachi şi preşedintele partidului "Casa Noastră - Moldova", Grigorii Petrenco, acuză guvernarea Moldovei de persecutarea avocaţilor din dosarele de rezonanţă.

Guvernarea, acuzată de persecutarea avocaților în dosarele de rezonanțăGuvernarea, acuzată de persecutarea avocaților în dosarele de rezonanță

Potrivit agenţiei infotag, comunicând cu jurnaliştii prin Skype, Ana Ursachi a spus că recent a fost pornită o cauză penală pe numele avocatului Eduard Rudenco, care este reprezentantul principal al apărării în dosarul omului de afaceri Veaceslav Platon, care a fost deja condamnat la termen lung de detenţie.

"Acesta este deja al patrulea dosar penal pe numele lui Rudenco. Dar dacă celelalte trei erau inventate, avocatul fiind acuzat de trafic de influenţă, acum Rudenco este acuzat de ceva absurd: de alerta falsă cu bombă de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru. La fel ca şi insinuările anterioare, aceasta este doar o încercare de a face presiuni asupra avocatului, care îşi îndeplineşte în mod profesionist angajamentele", presupune ea.

Ursachi consider că colegul ei este persecutate de regimul de guvernare şi pentru că a apărat în instanţă şi interesele ei.

"În privinţa mea, judecătoria sectorului Rîşcani a emis un mandat de arest, după 1,5 ani de la deschiderea cauzei penale pe un pretext fals. Dar toate acestea s-au făcut cu abateri grave de la lege. De exemplu, mandatul a fost emis nu numai în lipsa mea, ci şi în absenţa lui Rudenco. Cu toate acestea, în document este indicat că el a fost prezent", a spus ea, subliniind că în Republica Moldova a eşuat reforma justiţiei, plătită de donatorii din UE, iar judecătoriile se află sub controlul guvernării.

"Eu sunt persecutată pentru al doilea an. Dar înainte de mine şi de Rudenco era avocatul Ion Creţu. El s-a ocupat de investigarea furtului miliardului şi cunoaşte multe despre acesta. Şi Creţu are un "buchet" de cauze penale. Aflându-mă în Europa, nu mă îndepărtez de subiectul statului capturat de coordonatorul coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc, şi clanul său", a spus avocata.

Potrivit acesteia, în prezent, "în UE se pregăteşte o listă de sancţiuni împotriva mai multor oficiali ai guvernării actuale, de tipul "listei Magniţki".

"Afară de Plahotniuc, în listă vor fi incluse numele unor persoane precum Eduard Harunjen şi Mihai Poalelungi", a spus avocata.

Fostul deputat Grigorii Petrenco a menţionat prin Skype că persecutarea avocaţilor este "o chestiune strict politică".

"Toate acuzaţiile împotriva lui Rudenco nu au nicio justificare. Dar atrag atenţia opiniei publice că, recent, în republică au apărut procese închise. Instanţele controlate de guvernare judecă oamenii "pe întuneric", evitând publicitatea în orice mod posibil. Aşa sunt două cauze ale lui Platon, cazul lui Chiril Lucinschi, cazul fostului deputat Iurie Bolboceanu. Din acţiunile procesuale sunt excluşi atât acuzaţii, cât şi avocaţii. Acest lucru este de neconceput pentru o justiţie care se vrea a fi considerată imparţială şi competentă", a explicat el.

În opinia sa, în spatele acestor acţiuni ale regimului se află "teama de a pierde puterea".

"Plahotniuc se află în isterie, deoarece ştie că sfârşitul regimului său a fost deja lansat. Situaţia, se pare, duce la urmărirea penală a lui însuşi şi a celor din anturajul său în mai multe ţări din UE. Apropo, pentru prima dată în istoria sa, guvernul Germaniei a declarat că împotriva lui Plahotniuc şi acţiunilor sale a fost întreprinsă o anchetă a serviciilor speciale germane. Aceleaşi servicii au pregătit un raport secret pentru Bundestag privind implicarea lui în furtul miliardului din băncile din Moldova", a spus politicianul, care a fugit din Moldova şi a obţinut azil politic în Germania.

El şi-a exprimat nedumerirea de ce comunitatea juridică a Moldovei tace, "ştiind foarte bine ceea ce se întâmplă cu colegul lor". 

Eduard Rudenco a menţionat că a aflat despre un nou dosar penal împotriva lui din informaţiile din mass-media afiliată Partidului Democrat.

"Nu am niciun statut procedural, nimeni nu m-a sunat şi nu mi-a prezentat nimic. Mi se pare că aceasta este un nou atac pentru a vedea cum voi reacţiona la acest lucru", a spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării