main logo
469

Groza: După 10 ani, R. Moldova este mult mai conectată de UE

La 10 ani de Parteneriat Estic, Republica Moldova este mult mai conectată de Uniunea Europeană, iar cea mai apreciată decizie luată în cadrul acestei structuri este regimul liberalizat de vize.

Groza: După 10 ani, R. Moldova este mult mai conectată de UEExpert: La 10 ani de Parteneriat Estic, Moldova este mai conectată de UE

Afirmația a fost făcută de Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Moldpres, transmite Știri.md

Potrivit sursei citate, în momentul când a fost lansat Parteneriatul Estic, R. Moldova trecea printr-o perioadă de tranziție, iar această structură europeană a oferit statului nostru cadrul necesar pentru schimbări şi pentru avansarea relațiilor cu UE.

„După 10 ani, putem enumera mai multe rezultate marcante, printre care Acordul de Asociere RM-UE, Acordul de liber schimb şi liberalizarea regimului de vize. După 10 ani, R. Moldova este mult mai conectată de UE, inclusiv şi din punct de vedere economic. În ultimul an, aproape 70 la sută din export a fost către spaţiul UE”, a opinat Groza.

El a menționat că cea mai apreciată decizie luată în această perioadă a fost regimul liberalizat de vize. 

„În 5 ani, aproape două milioane de cetățeni, ceea ce constituie jumătate din populația ţării, au călătorit în UE. Cei mai avantajați au fost tinerii care au avut acces la diverse programe de studii, dar şi producătorii agricoli şi oamenii de afaceri care şi-au extins piețele de desfacere a mărfurilor”, a spus Groza.

Conform sursei citate, în următoarea perioadă, ţara noastră trebuie să depășească criza politică şi să treacă de faza de declarații, fiind nevoie de mai multe acțiuni. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării