main logo
3249

Grosu: Vom verifica candidații PAS transfugi și le vom retrage sprijinul politic

Cel puțin 20 de candidați din partea Partidului PAS, care luptă în al doilea tur al alegerilor locale generale pentru a deveni primari, au lucrat în trecut pentru partide rivale, ca fostul PDM sau ca PSRM, arată o analiză a Europei Libere.

Grosu: Vom verifica candidații PAS și le vom retrage sprijinul politicFoto: Europalibera.org

Analiza, care este bazată pe date din surse publice, arată că în afară de cei 20 de candidați a căror soartă se va decide în turul doi de scrutin al alegerilor locale, pe 19 noiembrie, alți aproape 80 de candidați ai PAS aleși din primul tur sunt foști socialiști, democrați sau liberal-democrați, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org. 

Reprezentanții PAS au spus Europei Libere că vor judeca după acțiuni primarii care i s-au alăturat venind din alte partide, inclusiv rivale.

„Esențial este pentru noi, dar și pentru toți cetățenii, ca acești primari să lucreze în direcția europeană, să aducă proiecte europene în sate și orașe, să ajute la aderarea Moldovei la UE”, se spune într-un răspuns scris al partidului de guvernământ.

Astfel, Iurie Porcescu din comuna Dumbrăvița, raionul Sângerei, despre care presa de investigație a scris că, în 2011, a devenit primar din partea PLDM, iar în 2019 - din partea fostului PDM al lui Vladimir Plahotniuc, a rămas candidat din partea PAS acum. 

De asemenea, în cadrul unei emisiuni, președintele Parlamentului, Igor Grosu, liderul PAS, a fost confruntat cu acest exemplu de către jurnalistul Vitalie Călugăreanu, înainte de primul tur de scrutin.

Potrivit lui Grosu, PAS a retras din cursă un candidat cu trecut asemănător, pe care nu l-a verificat suficient. Este vorba despre Dionisie Rusu, candidat la funcția de primar în satul Găuzeni, raionul Șoldănești. Totodată, Grosu a menționat că partidul de guvernământ îi va verifica pe ceilalți.

„Am rugat și celelalte cazuri să le verificăm foarte atent. Îi vom verifica și le vom retrage suportul politic”, a spus Grosu. Dar analiza Europei Libere arată că Porcescu și alți candidați veniți la PAS de la partide rivale sau controversate au rămas în cursă pentru turul doi.

Citiți întreaga investigație aici. 

Știri.md amintește că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc alegerile locale generale.

După ce secțiile de votare au fost închise, observatorii Promo-LEX au înregistrat mai multe încălcări la secțiile de votare din țară.

Potrivit rezultatelor preliminare, liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, a câștigat alegerile din municipiul Chișinău din primul tur.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării