634
0
Grosu: SIS-ul va deveni inteligent service și nu va fi turnător la PDM
634
0

Directorul Serviciului Informații și Securitate va fi numit de șeful statului și confirmat de Parlament. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de majoritatea parlamentară, în cadrul ședinței de astăzi, 18 iunie.

Foto: Radio Chișinău

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a menționat că proiectul vizează modificarea procedurii de numire și demisie a șefului SIS. „Astfel, la nivel de propunere a candidaturii va trebui să participe președintele, iar la nivel de decizie finală – să participe Parlamentul”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Deputatul democrat, Alexandru Jizdan, a declarat că fracțiunea PDM nu susține acest proiect. Potrivit lui, inițiativa este o tentativă de transformare a SIS-ului într-o filială a Serviciului de Securitate străin.

Deputatul PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a declarat că, odată cu votarea acestui proiect, instituția va putea fi scoasă definitiv de sub controlul unui partid, „care a transformat-o într-un instrument de filaj”, iar Parlamentul va putea asigura un echilibru și un control mai riguros. 

El mai spune că astfel SIS-ul va fi o structură care va sta la straja securității naționale și va împiedica uzurparea puterii din exterior.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter