main logo
1039

Grosu: SIS-ul va deveni inteligent service și nu va fi turnător la PDM

Directorul Serviciului Informații și Securitate va fi numit de șeful statului și confirmat de Parlament. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de majoritatea parlamentară, în cadrul ședinței de astăzi, 18 iunie.

Grosu: SIS-ul va deveni inteligent service și nu va fi turnător la PDMFoto: Radio Chișinău

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a menționat că proiectul vizează modificarea procedurii de numire și demisie a șefului SIS. „Astfel, la nivel de propunere a candidaturii va trebui să participe președintele, iar la nivel de decizie finală – să participe Parlamentul”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Deputatul democrat, Alexandru Jizdan, a declarat că fracțiunea PDM nu susține acest proiect. Potrivit lui, inițiativa este o tentativă de transformare a SIS-ului într-o filială a Serviciului de Securitate străin.

Deputatul PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a declarat că, odată cu votarea acestui proiect, instituția va putea fi scoasă definitiv de sub controlul unui partid, „care a transformat-o într-un instrument de filaj”, iar Parlamentul va putea asigura un echilibru și un control mai riguros. 

El mai spune că astfel SIS-ul va fi o structură care va sta la straja securității naționale și va împiedica uzurparea puterii din exterior.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării