main logo
1249

Grosu nu exclude că Constituția ar putea fi modificată cu ajutorul BECS

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, din Partidul "Acţiune şi Solidaritate" (PAS) nu exclude că iniţiativele PAS cu privire la modificările Constituţiei pot fi aprobate cu ajutorul voturilor deputaţilor din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS).

Grosu nu exclude că Constituția ar putea fi modificată cu ajutorul BECSFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru "Europa Liberă", transmite Știri.md.

PAS intenţionează să aducă mai multe amendamente la Constituţie – unul dintre ele presupune simplificarea mecanismelor de confiscare a proprietăţilor funcţionarilor, celălalt – limitarea imunităţii deputaţilor (imunitatea nu va fi valabilă, dacă alesul poporului este implicat în scheme de spălare a banilor, de corupţie, influenţă, îmbogăţire ilicită).

Potrivit lui Grosu, două proiecte vor fi în curând expediate pentru avizare Curţii Constituţionale. De asemenea, potrivit acestuia, partidul intenţionează să modifice componenţa Consiliului Suprem al Magistraturii.

Dar pentru a aproba modificările la Legea fundamentală PAS are nevoie de încă 4 voturi (partidul de guvernământ are 63 de mandate). Grosu nu exclude faptul că acestea ar putea fi acordate de BECS.

Conform art. 141 din Constituţie, proiectele de legi constituţionale vor fi prezentate Parlamentului numai împreună cu avizul Curţii Constituţionale, adoptat cu votul a cel puţin 4 judecători.

Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin şase luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare.

Legea se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi (67 din 101). Dacă, de la prezentarea iniţiativei cu privire la modificarea Constituţiei, Parlamentul nu a adoptat timp de un an legea constituţională corespunzătoare, propunerea se consideră nulă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării