main logo
2528

GMF: Dacă Plahotniuc rămâne, țara nu poate miza pe asistența UE

Dacă PD al lui Plahotniuc rămâne la guvernare în Moldova, este greu de imaginat că UE îşi va revizui decizia privind suspendarea asistenţei macrofinanciare.

GMF: Dacă Plahotniuc rămâne, țara nu poate miza pe asistența UE

Decizia privind suspendarea asistenţei macrofinanciare pe care a luato-o anul trecut ca răspuns la încălcarea principiilor statului de drept şi îndepărtarea de la democraţie în Republica Moldova, consideră experţii Fondului German Marshall (GMF), Jonathan Katz şi Stela Leuca.

Potrivit agenţiei Infotag, în studiul "ce va fi în Moldova după alegerile complicate?", ei prognozează trei scenarii posibile de evoluţie a evenimentelor, transmite Știri.md.

Primul ţine de "formarea unui guvern minoritar sub egida PDM şi a Partidului Şor, ceea ce va însemna continuarea capturării statului de către aceeaşi elită politică şi lipsa de progres în ceea ce priveşte dezvoltarea democraţiei şi lupta împotriva corupţiei".

Al doilea scenariu autorii îl consideră mai puţin probabil. E vor de "o coaliţie a PDM şi PSRM, care poate duce la apropierea de Moscova, iar cooperarea cu UE va fi într-o stare incertă". 

Al treilea scenariu se referă la "cooperarea pe termen scurt a PSRM şi ACUM cu formarea unui guvern de tehnocraţi, însă blocul a anunţat deja că nu va face alianţă cu cele două partide mari, astfel că această opţiune este şi mai puţin probabilă".

"În orice caz, deosebit de importante vor fi poziţiile şi reacţiile SUA, UE şi a altor parteneri internaţionali la evoluţiile din Moldova. Este necesar ca SUA şi Uniunea Europeană să acţioneze împreună în acest moment critic. 

Dar, ţinând cont de starea actuală a relaţiilor şi de rezultatul posibil în crearea coaliţiei viitoare, nu trebuie să ne aşteptăm ca Moldova să devină un partener de încredere pentru Occident", au menţionat experţii.

În opinia acestora, "dacă noua guvernare a Republicii Moldova va începe să se îndrepte în direcţia opusă faţă de valorile transatlantice, apropiindu-se de Rusia, atunci Washington şi Bruxelles vor trebui să-şi revizuiască politica".

"Dar ei în niciun caz nu ar trebui să renunţe la susţinerea poporului moldovenesc, ci dimpotrivă, ar trebui să confirme poziţia referitor la dezvoltarea Moldovei pe calea democraţiei. 

Totuşi, acest sprijin trebuie să fie condiţionat prin implementarea de către Moldova a politicii anticorupţie şi promovarea valorilor democratice, în special libertatea de exprimare, justiţia independentă şi consolidarea capacităţilor societăţii civile. 

Dacă UE şi SUA vor lansa în comun un mesaj politic clar în următoarele săptămâni, acest lucru ar putea fi crucial pentru consolidarea democraţiei fragile a Republicii Moldova. 

De asemenea, aceasta va marca poziţia fermă privind viitorul RM în comunitatea euroatlantică. 

Dacă acest lucru nu se va întâmpla şi interesele personale ale elitelor moldoveneş ti vor prevala asupra valorilor democratice, noul guvern al republicii se poate întoarce cu spatele la Occident şi poate spori riscul de lipsă de încredere în republică ca ţară parteneră", spun experţii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării