main logo
1019

Gligor: Propunerea ACUM e o sinucidere politică pentru PSRM

Partidul Socialiştilor (PSRM) nu poate lăsa blocului ACUM funcţia de preşedinte al Parlamentului şi de prim-ministru, deoarece această opţiune ar fi o sinucidere politică pentru ei.

Gligor: Propunerea ACUM e o sinucidere politică pentru PSRM

Potrivit agenţiei Infotag, această opinie a fost exprimată de activistul civic şi juristul Ştefan Gligor la un post de televiziune, transmite Știri.md.

Potrivit lui, socialiştii nu îi vor susţine pe ambii candidaţi ai ACUM, deoarece aceasta ar conduce la o scădere a popularităţii partidului cu cel mai mare număr de mandate în parlament (35 are PSRM, iar ACUM are 26 de mandate - "I.").

„Reprezentanţii blocului ar trebui să-şi revizuiască planul, care nu prezintă riscuri de reputaţie pentru ei, dar este periculos pentru PSRM. În primul rând, ar trebui să se acţioneze din agenda partidelor şi din faptul ce le uneşte pe aceste formaţiuni politice atât de diferite. Nu există oameni identici sau partide politice identice, niciodată nu există o unitate absolută. Este nevoie de înţelepciune, de calm şi de o abordare logică a procesului", crede juristul.

El a reamintit că socialiştii au declarat că sunt gata să susţină şase din cele şapte legi ale blocului, iar la legea Magniţki (la elaborarea căreia a participat Gligor) "se poate renunţa pentru a ajunge la un acord".

În opinia activistului, PSRM şi ACUM trebuie să pună capăt confruntărilor politice, deoarece alegerile parlamentare anticipate în cadrul sistemului electoral mixt vor agrava poziţiile acestor formaţiuni politice.

Analistul politic Corneliu Ciurea a menţionat că socialiştii au tendinţa de a găsi un compromis, lucru care lipseşte blocului ACUM din cauza riscurilor politice ce ţin doar de negocierile cu PSRM.

"La momentul actual, pentru blocul ACUM este important nu procesul negocierilor, ci mai degrabă posibilitatea de a arăta tuturor că ei se ţin de poziţia anunţată mai înainte că nu fac coaliţie cu Partidul Democrat şi PSRM. Pentru ei este important ca socialiştii să îi sprijine, dar să nu ofere nimic în schimb. Ei nu vor ca aceasta să semene cu o coaliţie, pentru care propriul electorat îi va critica", crede el.

Analistul politic Ernest Vartanian a spus că găsirea unor puncte tangenţiale între PSRM şi ACUM ar trebui să fie sloganul procesului de negocieri.

„Găsiţi cu PSRM ceea ce vă uneşte şi nu căutaţi motiv de confruntări, deoarece ele şi aşa sunt. Dacă există voinţă politică, întotdeauna se poate ajunge la o înţelegere, mai ales dacă se ţine cont că există interese comune. Trebuie să vezi linia între menţinerea reputaţiei şi pragmatismul politic", a spus el.

Potrivit lui, bunul simţ ar trebui să prevaleze, deoarece societatea cere o coaliţie între PSRM şi ACUM.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării