main logo
2557

Gligor: Dodon are toate șansele să piardă alegerile. E la pământ

„Igor Dodon are toate șansele să piardă alegerile. Omul ăsta e la pământ. Speră că patronii lui de la Moscova o să-l ajute, dar Kremlinul se uită foarte sceptic la Igor Dodon”.

Gligor: Dodon are toate șansele să piardă alegerile. E la pământFoto: știri.md

Despre aceasta a declarat juristul și expertul în politici publice Ștefan Gligor la emisiunea Cotidianul LIVE, transmite Știri.md cu referire la independent.md.

Gligor declară că Igor Dodon și-a provocat singur și în mod deliberat propria cădere, atribuindu-și competențe care-l depășesc, dar cel mai grav, în opinia expertului, e că din cauza propriei prostii și a narcisismului exagerat de mare, a băgat țara într-o adevărată mlaștină.

Iar acum, liderul neformal al socialiștilor, în loc să se gândească la soluții pentru Moldova, se află în căutare de idei pentru a-și salva propria piele ca să mai câștige un mandat de președinte.

“Igor Dodon caută în disperare piste electorale, el are nevoie de ceva.

El a dat-o jos pe Maia Sandu pentru că nu a vrut reforma justiției, el a luat rămășițele PD-ului, specializat în contrabanda țigărilor, contrabanda spirtului, contrabanda alcoolului în general și alte tipuri de contrabandă și și i-a luat sub aripă pentru a-și asigura venituri ilicite.

El a trădat practic promisiunile de dezoligarhizare pentru că el a făcut coaliție cu oameni care făceau parte din grupul criminal organizat a lui Plahotniuc, care în opinia mea trebuie să răspundă penal.

El a făcut coaliție cu ei împotriva Maiei Sandu și politicienilor de dreapta și împotriva țării pentru că el și-a trădat promisiunea principală de dezoligarhizare pentru venitul și interesul lui personal.

După care, cică ne-a prezentat un guvern tehnocrat care jumătate este compus din oamenii lui Plahotniuc sau oamenii PD-ului și ne-a promis marea și sarea. 

Guvernul ăsta arogant, incompetent a dat-o-n bară în fiecare lună și i-a scăzut ratingul. După care a venit în luna martie pandemia și i-a pus capac lui Dodon cu pretențiile lui tehnocrate.

După care el ne-a trâmbițat jumătate de milion de euro și jumătate de miliard s-a transformat în 200 de milioane și astea 200 de milioane erau cu o schemă de delapidare a banilor noștri publici, și Curtea Constituțională i-a pus capac pe principiul nerespectării legalității, după care pandemia – în ascensiune, deficitul bugetar – 20 de miliarde de lei, deci de la 4 miliarde, care se considera unul foarte mare, la 20 de miliarde.

Noi avem astăzi venituri prognozate 34-36 miliarde lei, iar cheltuieli: 54-56 de miliarde de lei. Gaura este de circa 20 de miliarde, asta dacă credem Ministerul Finanțelor.

Dacă vă uitați la performanța lui Igor Dodon, care, în stilul lui foarte narcisist și satisfăcut de propriul “eu” a declarat că ne va duce în viitorul luminos, el a dat-o dintr-o bară în altă bară și mai mare. El nu are de unde să aibă rating. Omul ăsta, în termeni politologici, este la pământ”, spune Ștefan Gligor.

În aceste condiții, continuă juristul, Dodon a mers la Moscova, unde speră că patronii săi de acolo îl vor ajuta cu soluții pentru a reînvia din punct de vedere politic.

Una dintre idei ar fi, afirmă Gligor, acordarea controversatului credit de 200 de milioane de euro, respins de Curtea Constituțională, pentru că pe lângă faptul că se angaja să întoarcă creditul și dobânda, prin acordul respectiv, statul Republica Moldova își angaja răspunderea pentru creditele private luate de anumiți agenți economici de la băncile din Rusia – o prevedere nemaiîntâlnită în alte acorduri internaționale semnate vreodată de Rusia sau Moldova.

Cu toate acestea, Gligor este de părerea că planul lui Dodon în acest sens va pică, pentru că până și grupurile de influență de la Kremlin, care până acum l-au susținut, se uită sceptic la acest personaj politic.

“El a mers acum la Moscova, la curatorii lui din Federația Rusă în speranța să-l ajute cumva să identifice o soluție de renaștere. Renașterea asta poate fi financiară pentru că o fotografie cu Putin nu cred că ar salva tare lucrurile.

Oamenii deschid frigiderul și văd același lucru după fotografia cu Putin, deci, el are nevoie de un împrumut și din câte știu eu, ei ar vrea să revină la această discuție de 200 de milioane de euro, doar că Kremlinul se uită foarte sceptic la Igor Dodon.

El este un personaj politic extrem de comic, în ultima perioadă, pentru că în tentativele eșuate de a demonstra caracterul omului de stat, el își permite judecăți pe care nu le poate administra, el nu le poate digera.

El a comis o greșeală polit tehnologică imensă.

În martie, el a spus – eu sunt șeful pe lupta cu pandemia, eu, Igor Dodon, la toți le dau indicații.

Ăsta-i prim-ministrul meu, asta-i Greceanîi, speakerul meu, șeful ANSP – eu vin și controlez acolo toată situația, toți vin la raport la mine.

El în fiecare săptămână iese și ne povestește despre cum luptă cu COVID-ul. Și el, de fapt, s-a identificat cu această luptă cu COVID-ul.

Lui i se părea o glumă în martie, după care au apărut sute de Meme-uri, personajul principal fiind Igor Dodon și “cunoștințele” lui epidemiologice și tot felul de aberații.

Omul ăsta a devenit un fel de personaj comic în funcția de președinte al RM, care debitează la subiecte ce nu sunt de competența lui.

Dacă citiți în Constituție și vedeți care sunt competențele președintelui și vedeți ce debitează omul ăsta și ce și-a permis din punct de vedere a mesajelor…

Eu cred că Igor Dodon a descurajat foarte mult eforturile medicilor de a combate această pandemie prin mesajele de neglijență față de pericolele COVID-19 și acum Dodon este lovit de propriile inepții, eșecurile create de propria mână și în spatele cărora stă o singură motivație – lăcomia.

Dodon nu a reușit pe teritoriul RM în calitatea sa de președinte, și de patron al guvernului și majorității parlamentare PD-PASM, să îmbunătățească în termeni economici sau epidemiologici în niciun sens situația în RM.

Chiar invers, ne-a adus pe locul întâi în lume la capitolul infectarea medicilor și infectarea populației”, declară Gligor, în opinia căruia “acesta este un eșec imens în contextul alegerilor parlamentare, de asta, Igor Dodon examinează acum două scenarii.”

“Primul scenariu, și este de bază, amânarea alegerilor pentru a-și mai reveni în termeni politici și de capital politic și de a mai drege cumva situația, pentru a mai câștiga din timp.

Și doi, ca un scenariu alternativ, dar care nu-l neagă pe primul, este o ultimă tentativă de a scoate niște beneficii electorale din relația sa cu curatorii și patronii săi de la Moscova, poate inclusiv în sensul de revenire la discuția cu privire la împrumutul de 200 de milioane de euro.

În momentul în care acei bani, în contextul în care ar reuși să amâne alegerile, ar veni în cont, ar trâmbița foarte mult acest fapt și ar face campanie electorală. Igor Dodon astăzi este în criză de idei. 

El are nevoie de o reînviere politică, el are în jur de 16% popularitate, ceea ce este jumătate din popularitatea lui în anii precedenți. El a căzut 100% dacă vreți.

Acum, în termeni politici asta înseamnă că el are toate șansele să piardă alegerile prezidențiale”, conchide expertul în politici publice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării