main logo
474

Gitanas Nauseda: Lituania susține aspirațiile de integrare a R. Moldova

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că susține aspirațiile europene ale Republicii Moldova și înțelege cât de grav a fost afectată țara noastră de războiul din Ucraina.

Gitanas Nauseda: Lituania susține aspirațiile de integrare a R. MoldovaFoto: Captură video

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, transmite Știri.md.

"Anul trecut, în luna mai, am efectuat o vizită în Republica Moldova, și mă bucur să revin pentru a reconfirma susținerea Lituaniei pentru poporul Republicii Moldova. Înțeleg că țara a fost grav afectată de război de aceea noi suntem solidari cu Republica Moldova și susținem suveranitatea și integritatea teritorială.

Ce s-a întâmplat în Transnistria ne îngrijorează, cu toate acestea nu trebuie să cădeți în capcana provocărilor și amenințărilor Rusiei. 

Moldova este un partener asociat al UE. Astăzi, în fața agresiunii brutale a Rusiei, noi suntem alături de dvs. și alături de Republica Moldova. Exprim pregătirea totală a Lituaniei de a aprofunda cooperarea cu UE pentru a folosi pe deplin toate instrumentele de parteneriat. Lituania susține aspirațiile de integrare a Republicii Moldova", menționează președintele Lituaniei.

De asemenea, șeful statului lituanian subliniază că criza energetică este un alt aspect important, întrucât Rusia folosește resursele energetice ca un instrument pentru a șantaja întreaga regiune.

"Toate eforturile nostre trebuie să fie direcționate pentru diversificarea rutelor de alimentare, de a compensa interconexiunile care lipsesc, ca să dezvoltăm eficiența energetică și resursele regenerabile.

Lituania este gata să împărtășească experiența sa în implementarea măsurilor de eficiență energetică. Proiectele de diversificare a căilor de aprovizionare, diversificarea pieței, interconexiunile de gaz a Lituaniei ar puteasă ofere noi posibilități Republicii Moldova pentru a aborda securitatea alimentării cu resurse energetice", mai spune Gitanas Nauseda.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării