main logo
379

Gherasimov: România ne ajută foarte mult cu expertiză și ajutor tehnic

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, negociatorul-șef Cristina Gherasimov, afirmă că Chișinăul și Bucureștiul colaborează strâns în procesul de integrare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

Gherasimov: România ne ajută foarte mult cu expertiză și ajutor tehnicImagine simbol

În cadrul unei emisiuni marca Deschide.md, Cristina Gherasimov a menționat că România este portavocea R. Moldova în toate capitalele UE, dar și ajută țara noastră foarte mult cu expertiză și ajutor tehnic, transmite Știri.md.

„Suntem, practic, în dialog continuu cu toți colegii din România. Acum două săptămâni, am fost la București, la invitația ministrului de Externe, Luminița Odobescu, ca să le vorbesc diplomaților români despre cum pot să ne ajute în procesul de promovare a intereselor R. Moldova pe extern. Deci, noi avem nu doar doi miniștri de Externe, dar avem și câte doi ambasadori în fiecare stat. România este, cu adevărat portavocea noastră la nivel politic în toate capitalele UE, dar, în același timp, la nivel tehnic, ne ajută cu expertiză, cu ajutor tehnic”, a declarat Gherasimov.

Vicepremierul a dat drept exemplu de ajutor practic oferit de România buna colaborare a Biroului Național de Statistică de la Chișinău cu Institutul Național de Statistică de la București, pe care cele două maluri ale Prutului vor să o intensifice ca instituția din R. Moldova să fie bine pregătită pentru screeningul care urmează.

„Pe măsură ce ne vom apropia de deschiderea negocierilor propriu-zise, aceste eforturi se vor intensifica. Acum noi deja putem beneficia de până la 40 de experți români, care ar putea fi detașați în instituțiile noastre publice, unde să lucreze cot la cot cu funcționarii publici din R. Moldova, să ne ajute acolo unde avem nevoie fie să înțelegem mai bine ce zice o directivă sau alta, sau cum am putea transpune un act UE în așa fel ca să ne avantajeze pe noi”, a notat Cristina Gherasimov.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană a mai declarat că are o relație excelentă cu Vasile Pușcaș, fostul negociator șef pentru aderarea României la Uniunea Europeană, cu care se află în comunicare constantă și de la care primește sfaturi practice, dar și consultare la nivel de procesele tehnice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării