main logo
5587

Ghelici: Rusia se pregătește să recunoască independența Transnistriei

Rusia se pregătește să recunoască Republica Moldovenească Transnistreană, spune Fiodor Ghelici și vine cu un apel către președintele R. Moldova și președintele Ucrainei cu o propunere de soluționare a conflictului transnistrean.

Ghelici: Rusia se pregătește să recunoască independența TransnistrieiColaj: Știri.md

Fiodor Ghelici se prezintă ca ambasador și reprezentant rezident al IOED în Republica Moldova și Ucraina, șef al Sediului Regional din Republica Moldova pentru Belarus, Bulgaria, Cipru, Moldova, România, Turcia și Ucraina, transmite Știri.md cu referire la IPN.

De asemenea, este reprezentant oficial al IOED la ONU la Geneva, reprezentant al Congresului Internațional pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Cetățenilor, precum și reprezentant al Uniunii Internaționale a Diplomaților în Republica Moldova.

Fiodor Ghelici a declarat că Comisia pentru Situații Excepționale a fost creată pentru a suprima opoziția. Aceasta încalcă Constituția, drepturile omului. Se creează impresia că CSE și-a luat responsabilitatea de a alege cine să participe sau nu la alegeri.

R. Moldova trebuie să se aștepte la plângeri la instituțiile de drept internaționale privind încălcarea drepturilor omului în alegeri. De asemenea, Fiodor Ghelici consideră că nu există temei pentru păstrarea regimului de situație excepțională în Moldova.

Fiodor Ghelici susține că are informații că Rusia va recunoaște regiunea transnistreană drept stat independent. În opinia sa, dacă acest lucru se va întâmpla, vinovate vor fi doar autoritățile R. Moldova. El a sugerat Parlamentului și președintei țării să îi invite pe liderii transnistreni la discuții. Dacă aceștia nu vor veni, Parlamentul să includă pe ordinea de zi și să voteze o „lege privind formarea unității administrativ-teritoriale transnistrene, similară Găgăuziei. Astfel Moldova își va arăta dorința și decizia finală.

Fiodor Ghelici propune președintelui Maia Sandu și președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, să discute urgent și să deschidă trecerile de frontieră de la Cuciurgan și Platonova, pentru a permite traversarea automobilelor și a transportului de pasageri.

Fiodor Ghelici a mai comentat că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o tragedie. Oamenii sunt înrăiți din cauza lipsurilor și sunt gata să meargă „spre Kiev”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării