main logo
840

Ghelici: O organizație din India a participat la eliberarea piloților moldoveni

Activistul Fiodor Ghelici, care se prezintă ca fiind ambasador al Organizației Internaționale pentru Dezvoltare Educațională din India, susține că el și organizația pe care o reprezintă a luat parte la procesul de eliberare a piloților moldoveni ținuți ostateci în Afganistan, eliberarea cărora a fost anunțată acum două zile de președintele Igor Dodon.

Ghelici: O organizație din India s-a implicat la eliberarea piloțilorGhelici: O organizație din India s-a implicat la eliberarea piloților

Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Ghelici susține că funcția sa de bază era de a transmite informația despre piloții moldoveni în oficiul principal al organizației pe care o reprezintă. Activistul spune că a avut și întâlniri cu președintele Parlamentului, premierul, ministrul economiei, în cadrul cărora a abordat subiectul moldovenilor capturați, transmite Știri.md

Fiodor Ghelici susține că principalul obiectiv al acestei colaborări era păstrarea vieții piloților moldoveni, iar reprezentanții organizației din India au încercat să facă acest lucru prin influențe religioase. Activistul spune că ulterior ștafeta a fost transmisă Comisiei securitate naţională, apărare și ordine publică a Parlamentului, care a continuat monitorizarea stării moldovenilor.

Activistul a mai spus că este neplăcut și incorect ca evenimentul îmbucurător de eliberare a moldovenilor din Afganistan să fie asociat campaniei electorale. Acesta susține că politicienii au pierdut simțul corectitudinii, respectul omenesc și folosesc suferința conaționalilor în scopuri politice, pentru a-și crea imagine. El consideră că piloții ar trebui să se întoarcă cât de curând acasă pentru că „cel mai favorabil mediu de reabilitare este familia”.

Fiodor Ghelici consideră că nu este corect ca piloții moldoveni să fie ținuți în Rusia. El spune că, potrivit informației obținute de la conducerea organizației internaționale pe care o reprezintă, aceștia trebuiau să ajungă la Chișinău încă la sfârșitul verii anului trecut.

Un elicopter care aparține unei companii moldovenești a fost capturat după o aterizare forțată în Afganistan de către rebelii talibani, în noiembrie 2015. Echipajul era format din trei piloți, cetățeni moldoveni, unul dintre care a decedat.

Președintele Igor Dodon a anunțat pe 11 februarie, într-un briefing de presă, că cei doi cetățeni moldoveni au fost eliberați. Aceștia se află actualmente la un spital din Moscova, iar la sfârșitul săptămânii vor fi aduși în Republica Moldova. Șeful statului a mai spus că acest lucru s-a reușit datorită implicării conducerii Federației Ruse, ca urmare a adresării sale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării