main logo
569

Gazprom: Rusia e gata să ofere 25% reducere la gaz Ucrainei

Gigantul rus Gazprom este gata să ofere o reducere de 25% la gazele rusești furnizate Ucrainei, pentru a putea continua tranzitul prin această țară spre Europa.

Gazprom: Rusia e gata să ofere 25% reducere la gaz Ucrainei

Declarația a fost făcută chiar de către Alexei Miller, directorul general al Gazprom, care a avut întrevedere cu președintele rus, Vladimir Putin, în cadrul căreia s-a discutat acest subiect, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

Miller a precizat că, în condițiile în care contractul cu Ucraina, privind tranzitul de gaze spre Europa expiră la 31 decembrie, Gazprom va asigura rezerve de cel puțin 11,4 miliarde de metri cubi de gaz în depozitele europene, de peste două ori mai mult decât anul trecut.

„Problema contractului de tranzit este esențială și, totuși, întrebarea prioritară este dacă Ucraina va cumpăra gaz rusesc în baza unui contract direct. La urma urmei, răspunsul la această întrebare ne va spune, de asemenea, ce capacități de transport a gazelor trebuie să rezervăm pentru a furniza către Ucraina. Desigur, ne va oferi și o imagine a nivelului prețurilor pentru consumatorul final din Ucraina, deoarece, dacă Gazprom va încheia un contract direct pentru furnizarea de gaze, prețul gazului pentru consumatorul final din Ucraina ar putea scădea cu 25% față de nivelul actual”, a declarat Miller în cadrul întrevederii cu Putin.

Problema tranzitului de gaze prin Ucraina a stârnit îngrijorări la Chișinău, în condițiile în care Republica Moldova este în prezent dependentă de importurile din Rusia prin țara vecină.

În același context, președintele Igor Dodon a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu omologul său rus, Vladimir Putin, ca în acest an gazul pentru consumatorii finali să nu se scumpească, iar din 2020 chiar să se ieftinească puțin.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării