main logo
11032

Gavrilița: Există riscuri să rămânem fără gaz. Moldovagaz nu a găsit soluții

Gazprom a trimis o scrisoare către Moldovagaz că intenționează să sisteze livrările de gaze către R. Moldova.

Gavrilița: Există riscuri să rămânem fără gaz. Nu s-au găsit soluțiiFoto: captura video

O declarație în acest sens a fost făcută de prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă, transmite Știri.md.

„Vreau să vă informez că, ieri, Gazprom a trimis o scrisoare către Moldovagaz, prin care anunță că intenționează să sisteze livrările de gaze către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent de gaze până la 20 ianuarie. Cu alte cuvinte, avem o scrisoare oficială prin care suntem înștiințați că există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale.

Moldovagaz nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul. Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca Moldovagaz să-și poată îndeplini măsurile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să-i lase fără gaze.

Menționăm că, în anii precedenți, Gazprom a permis ca Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă, care erau achitate în următoarele luni.

Acum, când prețurile sunt anormal de mari, compania nu mai acceptă asemenea practici, chiar dacă prevederile contractuale au rămas aceleași. Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Totodată, Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul convoacă în ședință Comisia pentru Situații Excepționale pentru a discuta situația excepțională pe piața gazelor naturale.

"Comisia va analiza situația formată pe piața gazelor naturale, iar la 15:00 va avea loc ședința Guvernului. Poziția mea va fi de a solicita Parlamentului instituirea Situației de Urgență în domeniul energetic. Mâine voi merge la Parlament să solicit acest lucru", a mai menționat Gavrilița.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării