main logo
1485

Gavrilița, despre Șor și Plahotniuc: Hoții nu au șanse de scăpare

În seara zilei de miercuri, 26 octombrie, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au susținut o conferință de presă.

Gavrilița, despre Șor și Plahotniuc: Hoții nu au șanse de scăpareColaj: știri.md

Se întâmplă la scurt timp după ce ambasadorul Statelor Unite la Chișinău a anunțat că SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Printre aceștia se numără Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. 

„Azi cetățenilor Republicii Moldova li s-a făcut dreptate. Aceasta deschide calea ca oligarhii corupți să ajungă în instanțele de judecată, ca averile lor să fie confiscate și să fie întoarse cetățenilor păgubiți. Oamenii au așteptat prea mult timp ca benefeciarii furtului miliardului să fie aduși în fața legii.

Corupția este și ea trădare de țară. Este o trădare a viitorului copiilor noștri. Hoții care au tot furat acest stat nu au șanse de scăpare, chiar dacă durează”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

La rândul său, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, spune că desemnarea celor 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție reprezintă o victorie pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Oligarhii moldoveni au subminat democrația și instituțiile statului, aducând țara în pragul colapsului economic, social și politic. După patru ani de colaborare cu autoritățile guvernamentale din SUA, astăzi avem o veste bună.

Aceasta este o victorie a cetățenilor Republicii Moldova și un rezultat al recunoașterii eforturilor autorităților din țara noastră de a combate corupția și reformarea justiției”.

Potrivit lui Litvinenco, decizia Guvernului SUA este o recunoaștere a faptului că Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sunt declarați infractori la scară internațională.

„De facto, sunt organizație criminală, recunoscută la nivel internațional sau hoți cu pașaport internațional. Nu oricine ajunge în Global Magnitsky Act – doar cei mai mari infractori. De acum încolo, orice tergiversare nejustificată va putea fi interpretată ca o complicitate cu infractorii. Toți hoții vor fi pedepsiți, toate averile vor fi confiscate. Este abia începutul”.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari, incluzându-l în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.

Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse.

Ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la OFAC.

Știri.md amintește că Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au fost incluși în lista de sancțiuni a SUA.

Președinta Sandu a venit cu detalii.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării