main logo
14232

Gavrilița: 5 miliarde de lei pentru compensații. Categoriile de vulnerabilitate

Prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, au susținut o conferință de presă privind acordarea compensațiilor pentru consumul de energie în perioada rece a anului.

5 miliarde de lei pentru compensații. Categoriile de vulnerabilitateFoto: Captură video

Premierul a menționat că fondul pentru compensații este de cinci miliarde de lei, dublu față de anul trecut, transmite Știri.md.

"Încă de la investire Guvernul a avut ca prioritate să facă mai multe dreptate și să susțină persoanele vulnerabile. Din păcate avem război la hotar și crize suprapuse, iar efectele lor ne afectează. Este vorba despre creșterea prețurilor, criza logistică, criza de securitate. Am făcut tot posibilul ca să atenuăm impactul lor asupra oamenilor, a agenților economici și am compensat cheltuielile la facturi.

Am avut și anul trecut un mecanism de compensații prin care familiile au beneficiat de suport la plata facturilor. În anul curent venim cu un program mai țintit, echitabil, ca cele mai vulnerabile familii să primească cel mai mare sprijin.

Iarna nu va fi ușoară, dar nu ne va prinde nepregătiți. Nu am cedat șantajului și nu am acceptat să vindem interesul național pentru beneficii de scurtă durată. Am făcut pași fermi pentru asigurarea securității energetice.

Țara noastră trece printr-o perioadă fără precedent, războiul ne afectează direct. Avem rezerve de gaz, promovăm consumul responsabil al energiei și ne bucurăm că îndemnul nostru este auzit și susținut", a spus Gavrilița.

În cadrul conferinței, ministrul Muncii și Protecției Aociale, Marcel Spătari, a anunțat că pe site-ul compensatii.gov.md s-au depus deja peste 640.000 de cereri. 

Pe 25 noiembrie, sistemul va atribui automat categoria de vulnerabilitate pentru cetățeni. Astfel, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platformă până pe 24 noiembrie pentru a fi luați în calcul. Cei care nu se înregistrează pe platformă - vor fi compensați în baza metodei indirecte, li se va atribui categorie scăzută.

Volum de gaz maxim compensat pentru consumatori casnici: 180 m3 de gaz pe lună per loc de consum, mai mult cu 30 m3 ca anul trecut.

Prețul pentru consumatorii casnici de gaze naturale în dependență de categoria de vulnerabilitate energetică:

1. Vulnerabilitate foarte ridicată - prețul final 12 lei per m3, la tarifele actuale valoarea compensației va fi 17,27 lei per m3, valoare maximă a compensației în factură va fi de 3.110 lei.

2. Vulnerabilitate ridicată - prețul final 14 lei per m3, la tarifele actuale valoarea compensației va fi 15,27 lei per m3, valoare maximă a compensației în factură va fi de 2.750 de lei.

3. Vulnerabilitate medie - prețul final 17 lei per m3, valoarea compensației va fi de 12,27 lei per m3.

4. Vulnerabilitate scăzută - prețul final 24 de lei per m3, valoarea compensației va fi de 5,27 lei per m3.

Pentru consumatorii casnici de energie termică volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 Gcal pe lună per loc de consum:

1. Cei cu vulnerabilitate foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1.450 de lei pe Gcal.

2. Cei cu vulnerabilitate ridicată vor plăti un tarif final de 1.700 de lei pe Gcal.

3. Cei cu vulnerabilitate medie vor plăti un tarif final de 1.950 de lei pe Gcal. 

4. Cei cu vulnerabilitate scăzută vor plăti un tarif final de 2.500 de lei pe Gcal. 

"Pentru a asigura aceste tarife, consumatorii casnici cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, pentru un consum de 1,3 gigacalorii, vor primi o compensație lunară în valoare de 1.825 de lei – la Chișinău și 2.080 – la Bălți. Pentru că tarifele sunt diferite. 

Avem și alte tarife în țară, în alte orașe mai mici, dar valoarea compensației va fi în jurul acestor cifre. Cei cu vulnerabilitate ridicată vor primi compensații în valoare de 1.500 de lei – la Chișinău și 1.758 de lei pe lună – la Bălți. Cei cu vulnerabilitate medie vor primi compensații de 1.175 de lei – la Chișinău și 1.430 de lei – la Bălți", explică ministrul.

De asemenea, vor fi oferite compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kwh pe loc de consum pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei/kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică un tarif de 3,7/kWh.

Autoritățile reamintesc că pentru a primi compensații trebuie să depuneți o cerere pe platforma compensatii.gov.md sau să cereți ajutor pentru înregistrare de la asistenții sociali și bibliotecari, până pe 25 noiembrie. Compensarea va fi oferită începând cu facturile pentru noiembrie, care vin în decembrie.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării