main logo
1814

Furtul miliardului. Stoianoglo: Nimeni nu a spus că Platon nu a fost implicat

„Nimeni nu a spus că Platon nu a fost implicat în furtul miliardului, dar a fost condamnat în ședință închisă, fără participarea lui, în baza declarațiilor lui Ilan Șor în limba română”.

Furtul miliardului. Stoianoglo: Nimeni nu a spus că Platon nu e implicatColaj: știri.md

Declarația a fost făcută ieri de către procurorul general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, în cadrul audierilor de la Consiliul Superior al Procurorilor, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Potrivit acestuia, în cadrul ședinței de judecată, Platon nu a putut răspunde la întrebările care i-au fost adresate, întrucât nu exista un traducător.

„Conform dosarului în baza căruia Platon a fost condamnat, banii pe care i-a primit Șor, credit, de la BEM, ulterior i-a expediat la o companie care era afiliată lui Platon. Când procurorii au verificat compania au aflat că a fost înregistrată în aceeași zi cu alte 10 companii afiliate lui Șor. Aveau aceeași zi, aceeași adresă juridică și administrator. Mai mult, banii ulterior au fost trimiși în conturile lui Șor și Plahotniuc.

Dosarul a fost examinat doar din cauza examinării dosarului Victoriabank. Așa s-a întâmplat. Când prima dată m-am întâlnit cu procurorii i-am întrebat: Cu ce vă ocupați? Și mi-au spus că se ocupă de acționari și că banii nu pot fi restituiți. Atunci am întrebat: De ce atunci investigăm? Pentru ce anchetă? Am întrebat dacă avem episoade în care putem returna bani și au spus că „da - episodul Victoriabank” și am spus atunci să investigăm”, a spus acesta.

În context, acesta a declarat că Platon a fost învinuit în săvârșirea infracțiunii comise de Șor și Plahotniuc.

Stoianoglo susține că cineva din conducerea SIS a venit și i-a atenționat că viața lui Platon se află în pericol.

„Ne-au spus că dacă el mai departe stă acolo în pușcărie, atunci când am anunțat că a fost pus sub învinuire Plahotniuc, viața lui se află în pericol. Iată care este realitatea”, a adăugat acesta.

Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, formată din patru membri, a oferit note de la -10 până la 10. Potrivit raportului final, făcut public de CSP, la calcularea punctajului de evaluare nu s-au luat în considerare notele oferite de membrul Ion Matușenco, avocat propus de procurorul general suspendat din funcție, care a oferit cele mai înalte calificative. Totodată, Comisia inițial urma să evalueze performanțele în componență de cinci membri, însă Lidia Bulgac a renunțat la calitatea sa de membru, iar CSP nu a mai delegat pe altcineva în locul său.

Performanțele procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, pentru mandatul din 29 noiembrie 2019 - 5 octombrie 2021, au fost evaluate ca fiind nesatisfăcătoare, nota finală fiind 2,19. Raportul final a fost expediat Consiliului Superior al Procurorilor, care urmează a fi examinat la ședința de mâine.

Raportul a fost contestat în instanță. Procurorul general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, a comentat raportul final. Acesta declară că „în sfârșit circul evaluării procurorului general s-a încheiat, clovnii urcați la rampă și-au jucat spectacolul, iar acum, nerăbdători, își așteaptă aplauzele”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării