main logo
582

Furtul miliardului: Slusari vrea să desecretizeze toate documentele

Preşedintele Comisiei parlamentare de investigare a fraudei bancare, Alexandru Slusari, intenţionează să obţină desecretizarea tuturor documentelor care au legătură cu dosarul.

Furtul miliardului: Slusari vrea să desecretizeze toate documenteleFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a anunţat în ajun, la postul de televiziune TV8, menţionând că "mai mult de jumătate din documentele cu care a avut de-a face erau secretizate", transmite Știri.md.

"Dar în majoritatea cazurilor nu pot înţelege de ce ele sunt secretizate. Cred că cetăţenii ar trebui să aibă acces la toate informaţiile. De aceea, în proiectul de raport al comisiei, acest punct este inclus în secţiunea recomandărilor. Sper că acesta va fi susţinut atât de către colegii din comisie, cât şi la şedinţa plenară", a declarat vicespeakerul.

Potrivit lui, participanţii la schema bancară "nu ştiau care va fi finalul jocului pe care l-au început".

"Acesta s-a desfăşurat în mai multe etape şi a fost bine gândit. Însă după realizarea fiecărei etape, participanţii urmăreau reacţia societăţii şi a instituţiilor de stat şi, dacă aceasta era una lâncedă, mergeau mai departe. De exemplu, în timpul atacurilor rider la bănci, erau planificate şi atacuri asupra MAIB, dar acolo erau prezenţi mai mulţi acţionari europeni şi a intervenit UE, astfel că participanţii nu au mai mers în această direcţie, ci au trecut la Banca de Economii", a spus Slusari.

El a confirmat că, din cauza agiotajului în presă, comisia a expediat un demers către organele de drept referitor la compania care ar aparţine soţului preşedintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

"Însă această companie nu apare nici în raportul Kroll-2, nici în lista beneficiarilor şi nu are legătură cu creditele acordate în noiembrie 2014 (când, potrivit lui Slusari, cele trei bănci cu probleme au acordat peste 25 de miliarde de lei sub formă de credite - "I."). În schimb, în documente apar multe companii ce au legătură cu Ilan Şor", a subliniat deputatul.

În opinia sa, trebuie investigate şi acţiunile Procuraturii Generale, care nu a întreprins niciun fel de acţiuni pentru investigarea fraudei bancare şi recuperarea banilor.

"Din cauza inacţiunii procurorilor, în patru ani au fost ratate multe şanse de a recupera banii. Sper mult că în plenul Parlamentului noi vom fi susţinuţi ca să fie pornit un dosar penal pe acţiunile Procuraturii din anul 2015 până în 2019. În această perioadă a fost tot ce vreţi, numai nu investigarea fraudei bancare", a spus Slusari.

El a confirmat că, potrivit documentelor primite de la BNM, timp de trei săptămâni, în perioada 7-27 noiembrie, din cele trei bănci (Unibank, Banca de Economii şi Banca Socială) au fost scoase 25,5 mlrd. lei, care, la cursul de atunci, constituiau aproape 2 miliarde de dolari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării