main logo
699

Furtul miliardului. Scholz: Condamnarea vinovaților va da Moldovei șanse spre UE

Identificarea vinovaților în dosarul furtului miliardului și condamnarea acestora va da Moldovei mai multe șanse să se apropie de UE.

Furtul miliardului. Scholz: Condamnarea vinovaților va da Moldovei șanseFoto: europalibera.org

Declarația a fost făcută de europarlamentarul german Helmut Scholz, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, transmite Știri.md.

„Publicarea rapoartelor Kroll este un succes. Acum sunt accesibile publicului larg. Dar cel mai important este următorul pas, să-și anume recuperarea banilor. Banii trebuie aduși din Marea Britanie, Germania sau de unde mai sunt în UE. 

Iar aici, este sarcina noului guvern să ia măsuri. Identificarea vinovaților și condamnarea acestora va da Moldovei mai multe șanse să se apropie mai mult de UE”, a declarat europarlamentarul german.

Totodată, Helmut Scholz a menționat că salută eliberarea fostului premier Vlad Filat, al cărui nume este pus în legătură cu frauda bancară.

 „Pe de o parte, chiar dacă discutăm despre o persoană care este considerată unul dintre responsabilii pentru aceasta fraudă, salut această eliberare, având în vedere condițiile de detenție incredibil de grele. Nimeni nu ar trebui să primească un astfel de tratament”, a menționat Helmut Scholz.

Știri.md amintește că recent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că ancheta în dosarul privind furtul miliardului ar fi fost desfășurată incorect până acum.

Amintim că la 12 decembrie, procurorii anticorupție au efectuat mai multe percheziții în cadrul dosarului privind devalizarea sistemului bancar. Procurorii au descins în nouă locații - la domiciliile persoanelor vizate, care în trecut au fost factori de decizie la Victoriabank, precum și la un fost Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, care ar fi Dorin Drăguțanu. 

Dintre persoanele vizate, opt au statut de bănuit de escrocherie în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat, precum și de spălare de bani în interesul aceluiași grup, în proporții deosebit de mari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării